Összeomlás után: kezdődik a szánalmas ellenzéki casting

Program és elképzelések helyett évek óta személyi vetélkedések és paktumok jellemzik az ellenzéki oldalt, most épp a főpolgármester-jelölt személyén megy a vita – olvasható a magyarhirlap.hu-n.

Miután ismét felpörög a castingolás a baloldalon, ezúttal a főpolgármester-jelöltség kapcsán, érdemes felidézni a hazánkban 2010 óta jellegzetesen ellenzéki műfaj előzményeit. Bár nem említhető egy lapon a mostani állapotokkal, lényegében már a 2002-es választás előtti miniszterelnök-jelölt megtalálását is egyfajta vetélkedés révén abszolválta az MSZP, igaz, akkor az utódpárt még diszkrétebben kezelte az ilyen szituációkat. A párton kívüli Medgyessy Péter csatasorba állítása ugyanakkor egyértelműen az erőközpontok közötti kiegyezést szolgálta. A casting ugyan elmaradt, de Medgyessy Gyurcsány általi megpuccsolása után is volt egyfajta vetélkedés a kormányfői posztért, a többek által esélyesebbnek kikiáltott, azóta elhunyt Kiss Pétert végül maga Gyurcsány Ferenc gyűrte le.

Aztán jött 2009, amikor a Fidesz sikeres szociális népszavazása nyomán, az addigra totális népszerűtlenségbe süllyedt szocialista párt ismét kénytelen volt — az SZDSZ-szel karöltve — új miniszterelnök után nézni, miután Gyurcsány bejelentette, lelép. A márciusi kongresszust követően el is indult, majd hamar tragikomédiába fulladt a megfelelő személy megtalálásának folyamata.

A teljesség igénye nélkül: felröppent Surányi György volt jegybankelnök, Glatz Ferenc, az MTA egykori elnöke, az Amway-ügynökként is ismert Vértes András, továbbá Bokros Lajos és Békési László, a Horn-kormány miniszterei, de még Felcsúti Péter, a bankszövetség elnökének neve is. Többen közülök csak személyük felmerülését követően voltak kénytelenek tisztázni: nem vállalják a jelölést. Volt, hogy egyetlen nap alatt ezt többen is megtették, s mindez a nagy nyilvánosság előtt történt.

Az MSZP és az SZDSZ végül Bajnai Gordonban, Gyurcsány egykori miniszterében egyezett ki. Bajnai 2010-ben ígéretéhez híven távozott a politikából, ám a Milla nevű, kérészéletű szerveződés, illetve a belvárosi balos értelmiség unszolására, pár év után mégis visszatért, hogy egy újabb castingban találja magát.

Addigra Gyurcsány már Demokratikus Koalíció néven új pártot alapított, Mesterházy Attila volt az MSZP elnöke, az SZDSZ pedig már nem létezett, helyette olyan formációk próbálkoztak a liberális szavazók megszólításával, mint az eredetileg közös ellenzéki ernyőszervezetként indult, majd párttá alakuló Együtt 2014, vagy az LMP-ből éppen Bajnai unszolására kivált, Jávor Benedek és Karácsony Gergely nevével fémjelzett Párbeszéd Magyarországért.

A casting ezúttal alapvetően Mesterházy és Bajnai között folyt le, s a szocialistáknak sikerült a 2014-es választásra saját elnö­küket a közös lista éléreemelniük. Így az eredetileg erre a szerepre „szerződött” Bajnai az újabb csúfos ellen­zéki bukta után kénytelen volt ismét búcsút inteni a politikának.

A komédiát az önkormányzati választás előtti ellenzéki főpolgármester-jelölti casting sem nélkülözte, különösen azt követően, hogy Falus Ferenc, volt országos tisztifőorvos egy videóban egy ló és egy üvöltő kisgyerek társaságában öntötte le magát egy vödör vízzel. Az elhíresült felvétel lenullázta a Tarlós István ellen készülő aspiráns ambícióit,helyét egy újabb rövid castingolás révén Bokros Lajos vehette át, aki jelentősen alulmaradt a voksoláson.

A tavalyi országgyűlési választás előtt kiújultak a közös vagy külön indulás körüli szokásos viták és nézeteltérések a kormányváltást vizio­nálók körében, a visszalépések körül harsány, az LMP esetében a tettlegességet sem nélkülöző konfliktusok alakultak ki. A hónapokig tartó alkudozást és paktumozást olyan figurák is „segítették”, mint a balhés aktivista, Gulyás Márton.Így jutottunk el az ismét elsöprő Fidesz-győzelmet hozó idei EP-választás után az újabb, ezúttal elsősorban megint a közös ellenzéki főpolgármester-jelöltről szóló viadalhoz, mely jelen állás szerint Kálmán Olga, Kerpel-Fronius Gábor, Karácsony Gergely és Schmuck Andor között dől majd el.

Forrás: magyarhirlap.hu