Százmilliót adhat városüzemeltetésre a vásárhelyi közgyűlés 1

A Fidesz-frakció szeretné, ha októberig, az új közgyűlés felállásáig is jól működne a város – jelentette ki Cseri Tamás önkormányzati képviselő, hozzátéve, azt azonban nem támogatják, hogy a település vezetése hitelt vegyen fel.

A fideszes képviselő annak kapcsán tartott ma sajtótájékoztatót, hogy pénteken a közgyűlés az utolsó rendes ülését tartja az őszi önkormányzati választás előtt.

– Napirendre kerül a költségvetés módosítása, ami komoly hatással lesz az itt élők életére. A Fidesz-frakció fontosnak tartja, hogy a város működjön, valamint minden rendben legyen a közszolgálatásokkal és az ellátandó feladatokkal, bérek kifizetésével, azonban vannak pontok, amikhez ragaszkodunk – ismertette Cseri Tamás.

A politikus emlékeztetett: még februárban megszavazták, hogy a város idén 1 milliárd forintot adjon a kórháznak a kórtermek felújítására, azonban a pénz azóta is az önkormányzat számláján áll, és még csak egyeztetés sem történt az egészségügyi intézmény vezetésével. Ennek megsürgetését tervezi a frakció.

– Emellett a városvezetés 500 millió forintot venne fel működési célokra, amit mi nem támogatunk. Ennek oka, hogy nem látjuk indokoltnak a kölcsönt az októberig előttünk álló 3-4 hónapra, illetve a pénzt még idén vissza kellene fizetni, azaz az új testületnek két hónapja lenne a félmilliárdos tétel intézésére – fejtette ki a képviselő.

Százmilliót adhat városüzemeltetésre a vásárhelyi közgyűlés

Hozzátette, a frakció megegyezett a városvezetéssel arról, hogy 100 millió forintot átcsoportosíthat a közgyűlés a HMSZ Zrt. részére városüzemeltetésre, például fűnyírásra és szúnyoggyérítésre. A város cégei ugyanis az ország gazdasági növekedésének köszönhetően a tervezettnél ennyivel több adóbevételt nyújtanak a településnek, sőt, ezen felül még 40 millió forint az általános tartalékba is kerülhet.

Cseri Tamás végül felhívta a figyelmet: az eddig el nem végzett városüzemeltetési feladatok sem pénzügyi okokból maradtak el, hanem inkább menedzselési problémák állnak a háttérben.