Doktoranduszok mutatták be kutatásaik eredményét az Emlékpontban

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban negyedik alkalommal került megrendezésre Magyarország története a kora újkortól a legújabb korig címmel a PhD hallgatók és doktorjelöltek országos konferenciája. A tanácskozás tizenhat előadója az ország számos egyetemén készül a magasabb tudományos fokozat megszerzésére.

A konferencia szervezője, Zeman Ferenc, a társzervező Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltár – korábban pedig az Emlékpont – munkatársa felidézte, hogy doktori címének megszerzése idején nehezen jutott témájában előadási és publikálási lehetőséghez, amely elvárás a tudományos fokozat eléréséhez. Ezért rendezték meg a konferenciát az első két alkalommal Szegeden, amely rövid szünet után tavaly indult újra az Emlékpontban. Az idei tanácskozás a magyar történelem ötszáz évét ölelte fel a tizenhetedik századtól a huszadik század közepéig, s a történelem mellett a földrajztudomány és a neveléstörténet területei is szóba kerültek is.

Doktoranduszok mutatták be kutatásaik eredményét az Emlékpontban 3

Kötetben tervezi megjelentetni az Emlékpont most elhangzott előadásokat ugyanúgy, mint az a tavalyi konferencia dolgozataival is megtörtént – mutatta be a tavalyi tanácskozást összefoglaló kötetet Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója, míg köszöntőjében a társrendező Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja, Döbör András a két intézmény kapcsolatainak fejlődését méltatta. A Doktoranduszok Országos Szövetsége is szervezője a tanácskozásnak, amelynek Történelem- és Politikatudományi Osztályát vezető Apjok Vivien kifejtette: a szakemberek a konferencián nemcsak szakmai, de emberi impulzusokat is kapnak kutatásaik eredményesebb folytatásához.

Doktoranduszok mutatták be kutatásaik eredményét az Emlékpontban 13

A plenáris ülés előadásai során Miksi Péter, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem doktorjelöltje Thököly István pályáját elemezte, míg hallgatótársa, Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze a korszak legtöbb tagot maga mögött tudó szervezetének, a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetségének megalakulását mutatta be.

Doktoranduszok mutatták be kutatásaik eredményét az Emlékpontban 5

M. Pelesz Nelli, az Eszterházy Károly Egyetem doktorandusza az 1926 és 1938 között működött Magyar Tanítójelöltek Lapjának történetét ismertette, amelyet Szegeden alapítottak, s később országos lappá vált, amelyben az ország 29 intézményének tanárai, oktatói és hallgatói publikálták neveléstudománnyal kapcsolatos szakmai és művészeti írásaikat. A konferenciát szervező Zeman Ferenc pedig a hódmezővásárhelyi születésű szociáldemokrata politikus, Takács Ferenc iparügyi miniszteri tevékenységét vette górcső alá, majd a délutáni ülésszak során a doktorjelöltek két szekcióban tanácskozva mutatták be kutatásaik legújabb eredményeit.

Doktoranduszok mutatták be kutatásaik eredményét az Emlékpontban 1

A 2018-as konferenciát összefoglaló kötet ingyenesen letölthető pdf formátumban az Emlékpont honlapjáról a www.emlekpont.hu/kiadvanyaink/emlekpontkonyvek/emlekpontkonyvek.html címen.

Doktoranduszok mutatták be kutatásaik eredményét az Emlékpontban 2 Doktoranduszok mutatták be kutatásaik eredményét az Emlékpontban 4 Doktoranduszok mutatták be kutatásaik eredményét az Emlékpontban 6 Doktoranduszok mutatták be kutatásaik eredményét az Emlékpontban 7 Doktoranduszok mutatták be kutatásaik eredményét az Emlékpontban 8 Doktoranduszok mutatták be kutatásaik eredményét az Emlékpontban 9 Doktoranduszok mutatták be kutatásaik eredményét az Emlékpontban 10 Doktoranduszok mutatták be kutatásaik eredményét az Emlékpontban 11 Doktoranduszok mutatták be kutatásaik eredményét az Emlékpontban 12 Doktoranduszok mutatták be kutatásaik eredményét az Emlékpontban 14

Forrás és fotók:
Arany-Tóth Attila
közönségkapcsolati munkatárs
Emlékpont