MSZP-kampány

Hiába vetették be az EP-kampányban nagyágyúikat is a városban, az MSZP mára hitelességét, szervezetét és tagságát is felélte a városban. Az EP-választás eredményének tükrében tagadhatatlanná vált a súlyos kudarc és a totális összeomlás.

Elemző írásainkban korábban bemutattuk, a Fidesz-KDNP egyértelmű és hatalmas győzelme mellett hogyan rendeződött át az ellenzéki térkép Vásárhelyen a május 26-i európai parlamenti választáson. Megírtuk, látványosan előretört a DK (16,05 százalék), mely erős helyi szervezetépítést is kilátásba helyezett, és megizmosodott a Momentum (9,28 százalék) is. A jelenlegi polgármestert tavaly pajzsra emelő, közgyűlési képviselettel is rendelkező Jobbik (8,73 százalék) bezuhanását is külön cikkben veséztük ki, rámutatván, hogyan került a megsemmisülés szélére a helyi ellenzék korábbi vezető alakulata. A sorban az MSZP (6,99 százalék) következik, mely ugyanazt az utat járta be, mint a Jobbik: az alpolgármestert adó és közgyűlési képviselőt is adó szocialisták is totálisan összeomlottak, politikai agóniájuk megkérdőjelezhetetlen a városban.

A vásárhelyiek az EP-választáson véglegesen beárazták a helyi MSZP politikai „teljesítményét”, hiszen több mint üzenetértékű, hogy a szocialistákat a sem aktív és működő önálló helyi szervezettel, sem emblematikus helyi politikussal sem rendelkező DK és Momentum is „bucira verte”, ráadásul még az identitásválsággal küzdő Jobbik is megelőzte, így csak a csúnyácska ötödik helyre futottak be. Még 1300 voksot sem sikerült begyűjteniük, a korábbi stabilan 10 százalék fölötti támogatottságuk 7 százalék alá(!) amortizálódott, ami történelmi kudarcként értékelendő.

MSZP-támogatottság EP 2019

Történt mindez annak ellenére, hogy az ellenzéki pártok közül az MSZP folytatta a legmarkánsabb és legszembetűnőbb kampányt a városban. Még nagyágyúikat is bevetették: januárban az egykori EU-s biztosukat, külügyminiszterüket és pártelnöküket, Kovács Lászlót, februárban korábbi EP-képviselőjüket, jelenlegi parlamenti képviselőjüket, nőtagozati elnöküket, Gurmai Zitát, áprilisban EP-képviselőjüket, listavezetőjüket, Ujhelyi Istvánt, majd Lakner Zoltán balliberális politológust turnéztatták Vásárhelyen, hogy aztán májusban előbb a listatárs Párbeszéd (zöld) arca, Jávor Benedek EP-képviselő, végül pedig az MSZP-P kampánybusza is befusson a Kossuth térre. Sportnyelven szólva mindent kiadtak magukból, de ez sem volt elég, sőt! A vásárhelyiek határozott nemet mondtak a szocialistákra.

Az MSZP csődjének okai között forrásaink azt említik, hogy a szocialisták renoméját alaposan megtépázta képviselőjük, Nagy Ernő nagy port kavaró lakásbotránya, de ugyanígy felemésztette maradék hitelességüket, hogy alpolgármesterük, Kis Andrea a kormánypárti képviselők időről időre történő kérdései, illetve határozott felszólítása ellenére (a klasszikust idézve) sem igyekezett kibontani az igazság minden részletét a Zuschlag-ügyben, vagyis sem tisztázta a vásárhelyiek számára megnyugtatóan a Zuschlag Jánossal ápolt korábbi kapcsolatát.

Nagy Ernő

A Promenad.hu természetesen kíváncsi volt rá, a helyi szocialisták hogyan értékelik a fejre állást, milyen lépéseket terveznek az újraépítkezésben, hogyan kívánnak továbblépni, illetve hogyan készülnek az önkormányzati választásra az EP-eredmények tükrében. Megkerestük a párt helyi elnökét, Kis Andreát, aki május 27-e óta nem válaszol feltett kérdésünkre, vagyis hallgatásba menekült, nem tiszteli meg a párt megmaradt szimpatizánsait azzal, hogy a sajtó nyilvánosságán keresztül magyarázatot adjon számukra a súlyos vereségről. Nekünk pedig már eszközünk nincs: korrekt módon megadtuk számára a nyilatkozat lehetőségét, de ezek szerint nem óhajt élni vele.

„Pocsék, nagyon-nagyon rossz ez az eredmény”

– ennyit sikerült kihúznunk párttársából és képviselőtársából, Nagy Ernőből. Kétségtelenül tényszerű és igaz megállapítását egyebekben semmivel sem kívánta kommentálni.

Portálunk egyébként több forrásból úgy értesült, hogy magától értetődő módon szörnyű a hangulat a Kis Andrea által vezetett vásárhelyi MSZP háza táján, már-már pánikról lehet beszélni a tagság körében, mely amúgy maroknyira olvadt. Azt hallottuk, Kisen és Nagyon kívül mindösszesen egy-két valóban aktív tag próbál még részt venni a pártéletben, ha egyáltalán ezt még annak lehet nevezni. A vásárhelyi szocialisták érzékelik, hogy zsákutcában száguldoznak, de nincs, aki új irányt szabna a szervezetnek.

A válság persze nem áll meg Vásárhely határainál. Ahogy megírtuk, a Bangóné patkányozására és Ujhelyi patkánykormányozására válaszként érkező EP-pofon megrendítette az MSZP-t, melynek vezetése – egyedülálló módon, szemben a Jobbikkal és az LMP-vel – nem vállalta(!) a személyi felelősséget az elhasalásért. Tóth Bertalan elnök nem ajánlotta fel lemondását, sőt, a kudarcos kampány arcát, Ujhelyi Istvánt brüsszeli mandátummal „jutalmazták”. Mindezek tükrében érthető a párt korábbi EP-képviselőjének kiakadása. Szanyi Tibor két nyílt levélben tárta fel a kudarc okait, egyúttal új baloldali mozgalom indítását lebegtette be. Többek között „korrupt bandáról”, „belső mutyikról”, „külső alkudozásokról” és, így úgy jellemezte Horn Gyula miniszterelnök egykori alakulatáról:

„Ez így nem párt! Ez így csak egy degenerálódó belterjes klub, ahol a politikai témakészlet elapadt, s jobbára az itt-ott fellelhető apróbb krajcárok után kapirgálunk.”

Miközben pedig a mondanivaló, tartalom és támogatottság nélküli, belső harcokkal terhelt szocialisták a sebeiket nyalogatják, a családi diadaltól szárnyakat kapó Gyurcsány Ferenc DK-elnök látványos lépéseket tesz az MSZP politikai kivégzésére (lenyelésére). Ennek egyik legfőbb jele, hogy felrúgta az MSZP-P-vel a budapesti előválasztásra kötött megállapodást, és kihátrált a szocik főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely mögül. Nagyon úgy tűnik, országosan és Vásárhelyen is végóráit éli az MSZP.

Borítókép: Facebook/MSZP Hódmezővásárhely