Tombol a migránserőszak Ausztriában:a nők vannak célkeresztben

Mivel az Európai Unióra nehezedő migrációs nyomás várhatóan még évtizedekig megmarad, az EU-nak és tagállamainak szorosan együtt kell működniük az unióba igyekvő emberek hazájával, hogy élhetőbbé váljon az élet a kibocsátó országokban – nyilatkozta Fabrice Leggeri, az uniós határ- és partvédelmi szervezet (Frontex) vezetője a Die Weltnek. Az interjúban Leggeri annak kapcsán, hogy a Frontex egységeit már az unión kívül is be lehet vetni elmondta, egyelőre a Balkánra összpontosítanak, és az irreguláris migráció elleni fellépés mellett a bűnüldözésben támogatják a helyi hatóságokat.

Ezt megelőzően vasárnap a Welt am Sonntag közölt interjút Leggerivel, amelyben a Frontex vezetője elmondta, az uniós tagállamok több határőr bevetését jelentik be hivatalosan, mint amennyit ténylegesen mozgósítanak, ezért tárgyalásokat kezdtek a tagországokkal, hogy megállapítsák, miért mozgósítanak túlságosan kevés határőrt. A Frontex létszámát 2027-ig 1500-ról fokozatosan 10 ezerre emelik. Szükség van a szervezetre azért is, mert most kiderült, hogy a tagállamoknak nincs elég határőrük – közölte Leggeri.

A Berliner Morgenpost hétfőn az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal adatai alapján egyébként arról írt, hogy az EU-ban ismét emelkedik a menedékjogi kérelmek száma. Az ügynökség szerint idén a január-áprilisi időszakban 206 474 menedékjogi kérelmet nyújtottak be első alkalommal, ami 15 százalékos növekedés a 2018-as 179 064-hez képest.

A dél-olaszországi Isola di Capo Rizzuto településen még vasárnap 53 pakisztáni illegális bevándorlóval a fedélzetén kötött ki egy vitorláshajó. A török hajó legénységének két ukrán tagját embercsempészet vádjával őrizetbe vették, a migránsokat egy menekültügyi központ­ban szállásolták el. Nem ez volt az egyetlen illegális bevándorlókkal teli csónak a hétvégén Olaszországban. Lampedusa szigetén vasárnap 38, Vibo Valentia közelében szombaton csaknem hatvan migráns ért partot.

Forrás: magyarhirlap.hu
Fotó: Illusztráció