Márki-Zay Péter

A szeretet hatalma bort iszik, és vizet prédikál. Avagy a stílus maga az ember: a materialista keresztény városvezető nemes egyszerűséggel kutyának nevezte önkritikát gyakorló és visszavonuló politikai ellenfelét.

„A kutya változik, a lánc marad”

– imigyen búcsúzott visszavonulását bejelentő fő politikai ellenfelétől, Hegedűs Zoltán korábbi alpolgármestertől közösségi oldalán a minap Márki-Zay Péter. Ne menjünk el szó nélkül a bárdolatlan – és kevéssé férfias – bumfordiság mellett, hiszen nem egyszerűen szokatlan és szerencsétlen, de rendkívül visszatetsző, hogy egy helyi közösséget irányító, (elvileg) mértékadó közéleti szereplő ilyen gusztustalan módon gyalogol bele a politikától éppen elköszönő riválisba. Legalábbis rossz az üzenete az ilyen aljas és felháborító húzásnak, és akkor még finoman fogalmaztunk.

Márki-Zay kutya

Márki-Zay ugyanis megint elvetette a gyűlölet magvait. Azzal, hogy nemes egyszerűséggel „lekutyázta”, avagy „láncos kutyának” minősítette Hegedűst, kimutatta a foga fehérjét: kutyába se veszi a vele egyet nem értőket, a másként gondolkodókat.

A polgármesteri pitiánerségnek külön pikantériát ad, hogy a Fidesz-frakció vezetője példamutatóan éppen a város békéjének érdekében jelezte és jelentette be visszavonulását. Márki-Zay nemhogy nem értette meg és nem értékelte a gesztust, hanem tovább süllyedt a gyűlölködés mocsarában, magával rántva felhergelt híveit.

Mindez súlyos felelőtlenség: ha egy közösség első embere úgy bánik ellenfeleivel, mint a kutyával, azzal (sajnos) példát mutat szimpatizánsainak is. Épp ezért nem kerülheti meg a várost megosztó céltalan és romboló háborúskodás felelősségét.

És pontosan itt van a kutya elásva. A szeretet hatalmával kampányoló materialista keresztény városvezető bort iszik, és vizet prédikál. Hisz emlékezzünk csak, nem ez az első eset, hogy ilyen durván támadja meg az „ellenoldalt”. Korábban akadt olyan posztja, amelyben egyik politikai ellenfelét „megerőszakolt politikusnak”, egy másik bejegyzésében a fideszes képviselőket hülyének nevezte, a kormánypártok támogatóit pedig nem egyszer minősítette – a teljesség igénye nélkül – teljesen ostobának, jellemzően képzetlennek vagy rendkívül beszűkültnek.

Márpedig a stílus maga az ember.

Vásárhely viszont kutyául érzi magát, és békességért kiált. Szóval jön még kutyára dér.