Megnyitották az évadot a Mártélyi Alkotóházban

Pénteken ünnepélyesen is megnyitották a Mártélyi Alkotóház idei évadját. A ’60-as évek óta működő művésztelepen 5 kétágyas szobában egyszerre 10 művész pihenhet, alkothat. A mártélyi környezet minden művészeti ág képviselőire inspirálólag hat, a képzőművészektől a költőkig – számol be a Délmagyarország.

– A Mártélyi Alkotóház egy energiával teli hely, amit jól demonstrál, hogy jelenleg a holtág vize visszafoglalt egy területet abból, amit kölcsönvettünk tőle – mondta Tardy-Molnár Anna, a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségén. Kiemelte, az alkotóház mögött fantasztikus és izgalmas évek állnak.

– Abban reménykedünk, hogy a Mártély adta lehetőségeket minél több művészeti ág képviselői használják ki hosszabb-rövidebb ideig, hogy elmélyüljenek a táj adta lehetőségekben. Azért is különleges az alkotóház, mert ha az itt kibontakozó alkotásokat megnézzük, akkor azt látjuk, hogy az itteni közösség nem elvesz a természettől, nem nyerészkedik rajta, hanem mindig visszaad. Erre jó példa volt az elmúlt év, amikor azt az ihletet, ami megérintette a Mártélyra érkező költőket, versek formájában adták vissza a nagyközönségnek és a településnek.

Az alkotóházban egyszerre 10 művész alkothat, pihenhet.

– A Mártélyi Alkotóházunk rendkívül népszerű. Csodálatos környezetben található. Minden alkotóháznak megvan a sajátos hangulata. Más-más műfajban alkotókat vonz. Mártélyon azonban nem tudjuk meghatározni, hogy festők, szobrászok, írók, vagy fotósok jöttek-e többen – mondta az ügyvezető igazgató a Délmagyarnak. Arról is beszélt, felsorolni is hosszú lenne, hogy hány híres művész fordult itt meg.

A teljes cikk ITT olvasható.

Forrás és fotó: delmagyar.hu