1

Kass János (1927-2010) csodaszép és egyedi alkotásai foglalták el méltó helyüket az Alföldi Galériában. A mai sajtóbejáráson Képiró Ágnes kalauzolt el minket, ebben a fantasztikus világban.

Június 11-én nyílik az Alföldi Galériában a grafikusművész Parallel folyamatok című
gyűjteményes kiállítása, melyen több mint 100 alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők. Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze és a kiállítás kurátora elmondta, a fő terembenaz alkotó azon művei láthatóak, melyek teljes mértékben magukra vonzzák a tekinteteket.

 1

A termekben témákra, művekre lebontva tekinthetjük meg az alkotásokat, többek között Háry János története, Hamlet is megelevenedik a rézkarc technikával készült műveken. Rendkívül részletgazdagok a kiállított műremekek, ezért érdemes lesz jó közelről szemügyre venni őket. Nem csak a rajzok adnak különleges élményt, hanem a hozzájuk társított írások. Titok a részletekben rejlik, és Kass műveire ez a megállapítás teljes mértékben megállja a helyét.

 1

Képiró Ágnes úgy fogalmazott, fő szempontként szerepelt a kiállítás során, hogy Kass János szerte ágazó munkásságát is bemutassák a nagyérdeműnek. A fantasztikus művész a hazai tíz legnagyobb bélyegtervezői közé tartozott, készített Ex Libriseket, gyerek olvasókönyveket, verseket is írt, valamint könyvtervezőként is jeleskedett.

 1

A tárlathoz a könyvek jelentős részét a Szegeden működő Kass János Baráti Kör biztosított a galéria számára. Valamint a a szegedi Móra Ferenc Múzeum és magángyűjtők is hozzájárultak a páratlan és rendkívül dekoratív kiállításhoz.

 1

A kiállítás június 11-én, 17 órakor nyílik meg. Az eseményen részt vesz Sárközi Mátyás József Attila-díjas magyar író is.

 1  1  1  1  1  1  1  1  1  1