Városháza

Újabb komoly tapasztalattal rendelkező, kiváló szakemberek távoznak a Márki-Zay-féle városházáról: Mucsi László és Szilágyi Tamás után otthagyja a városfejlesztési irodát az ugyancsak régi motorosnak számító Hegedűs Zoltán is, akit két további munkatárs követ. A totális összeomlás következtében veszélybe kerülnek a folyamatban lévő városi fejlesztések, és hosszú évekre megrekedhet a városfejlesztés.

Megint súlyos sebet kapott a hódmezővásárhelyi városfejlesztési iroda: a Promenad.hu értesülései szerint nem kevesebb mint három értékes munkatárs veszi a kalapját, és fordít hátat a fejetlenségbe fulladt hivatalnak. Ismét nagy tudású, komoly tapasztalattal rendelkező, elkötelezett, kiváló szakemberek sokalltak be, és álltak fel. Mucsi László irodavezető és helyettese, Szilágyi Tamás után

a régi motorosnak számító Hegedűs Zoltán is otthagyja a városfejlesztési irodát, aki az utóbbi időszakban számos jelentős vásárhelyi beruházás lebonyolításában vállalt oroszlánrészt. Ráadásul nincs egyedül, hiszen Spitzner Csaba és egy harmadik kolléga is követi őt.

Távozásuk újabb jelentős érvágást jelent, egyúttal a következő bizonyíték a sorban, hogy Márki-Zay Péter vezetőként végérvényesen megbukott. Polgármestersége alatt gyakorlatilag lerombolta a korábban szisztematikus munkával, tudatosan felépített városfejlesztési irodát, amivel hosszú évekre visszavetette a város fejlődésének lehetőségeit. Fájdalom, de igaz, számos remek szakembert veszített és vesztegetett el Vásárhely, akik a város fejlesztésben és működtetésében kulcsszerepet játszottak. Helyettesítésük rövid és középtávon gyakorlatilag megoldhatatlan feladat, szakmai tudásuk, tapasztalatuk elkótyavetyélése megbocsáthatatlan felelőtlenség, mi több: bűn.

Korábban számos cikkben mutattuk be, az elmúlt másfél évben mintegy hatvanan álltak fel a városházáról, ahol felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya a korábbi több mint nyolcvan százalékról ötvenre csökkent. A szőnyegbombázás sajnos a városfejlesztést sem kímélte, pedig annak zökkenőmentes, kiegyensúlyozott, folytonos működése kiemelt közérdeknek számítana. Felmérhetetlen károkat okoz, hogy polgármester nemtörődömségének, rossz vezetői stílusának ez a város szíveként lüktető egység is áldozatul esett.

Az idén tavasszal távozó Mucsi László 27 évig dolgozott a városfejlesztési iroda vezetőjeként, Szilágyi Tamás pedig 25 évig az ő helyetteseként. Ketten összesen több mint 300 milliárd forintból építették a várost. Pályázatokat készítettek elő, és végigvitték a beruházásokat az első szögtől az utolsóig. Nem véletlenül fogalmazott úgy a helyi Fidesz, hogy elüldözésükkel a város ütőerét vágták át, melynek beláthatatlan következményei lesznek a város fejlődésében – Mucsi és Szilágyi tudását és kapcsolatrendszerét nem lehet hetek, hónapok, de még évek alatt sem pótolni. Hasonló a helyzet a városfejlesztési iroda legújabb „menekültjeivel”, Hegedűs Zoltánnal, Spitzner Csabával és harmadik társukkal is.

Távozásukkal totálisan és végleg összedőlt a városfejlesztési iroda, működése gyakorlatilag megállt. Az érintett szakiroda működőképtelensége és bénultsága pedig – nem túlzás! – nem csupán a folyamatban lévő beruházásokat, projekteket sodorja veszélybe, de hosszú évekre vetheti vissza a város épülését, szépülését, fejlődését.

Az, hogy Márki-Zay másfél éve permanens háborút vív a Fidesszel, nem újdonság, sőt, azt is mondhatjuk, a politika természetéből fakad. Rendkívül sajnálatos, helyi a helyi közösség előrelépését meghatározó szakmai egység is áldozatul esett a küzdelemnek. Hiszen

annak, hogy a városfejlesztési iroda tönkremegy, és a város fejlesztése megbénul, nem lehet a győztese egyik vagy másik politikai oldal, ellenben az egész város a vesztese lesz

– ezzel tisztában kell lennie mindenkinek, aki háborút visel. A városfejlesztés ugyanis – nem kérdés – politikai nézetektől és szimpátiától függetlenül valamennyi vásárhelyi, a teljes közösség érdeke. Lenne…