1

A Hódmezővásárhely Református Újtemplomi Egyházközség a Szabadkai Városi Múzeummal közösen részt vesz a Közös művészeti örökségünk nyomában címet viselő, az Európai Unió finanszírozásával megvalósuló pályázatban. Szerda délután az Emlékpontban tartott sajtótájékoztatón megismerhették a részleteket a résztvevők. 

Hódmezővásárhely és Szabadka rendkívül nagy kihasználatlan potenciállal rendelkezik az örökségturizmus ágazatában. A két település a Tracing our common artistic heritage (Közös művészeti örökségünk nyomában) HUSRB/1602/31/0050 elnevezésű projekt által szervesen bekapcsolódik a régió turizmusába, melynek alapja a turisztikai attrakciók fejlesztése mellett a közösség összefogása és civil aktivitás növelése.

 1

Major Istvánné, a hódmezővásárhelyi Újtemplomi Református Egyházközség lelkésze úgy fogalmazott, közös projektjük gyökerei a múltba nyúlnak vissza: több művészeti, kulturális, ipartörténeti, és néprajzi kapcsolat található a két város történetében.

 1

Hangsúlyozta: „küldetésünk, hogy a turizmust fellendítsük nemzeti és nemzetközi vonalon egyaránt, a határon átnyúló programok gazdasági és társadalmi növekedést eredményezzenek.”

A projekt során egy látogatóközpont is meg fog valósulni Vásárhelyen, ahol QR-kód használatára is lehetőség lesz. A megvalósuló központtal kapcsolatban kiemelte, elsősorban a gyerekprogramokon résztvevő fiatalok munkáját fogják bemutatni.

Hódmezővásárhelyt és Szabadkát az összekötő legerősebb szál a művészet. Vásárhelyen a fazekasságra, mint népművészeti hagyományos mesterségre érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a turizmus tekintetében.

 1

Szabadka művészeti történetében fontos szerepet tölt be több vásárhelyi művész, köztük a leghíresebb Tornyai János festőművész. Szabadka első iparművészeti kiállításán a festőóriás és kortársai mutatkoztak be, nagyban hozzájárulva a település kulturális fejlődéséhez.

Major Istvánné a Református Újtemplommal kapcsolatban elmondta, fel fogják újítani az épületet, melyhez hozzátársul majd egy látogatóközpont is.

 1

a Szeremlei Sámuel Református Óvoda tündéri gyerkőcei énekes műsorral kedveskedtek az eseményen résztvevők számára.