A rendszerváltás előtti Lengyelország tanúja jön Szegedre

Június 6-án délután Szegedre érkezik új könyvével Szalai Attila újságíró, volt diplomata: munkája azokról az évekről mesél, amikor Lengyelországra figyelt a világ: Lech Wałęsa és a Szolidaritás szakszervezet több millió tagja a szükségállapotot bevezető kommunista hatalommal csapott össze. Akik ekkor a városban éltek, még emlékezhetnek az árukkal felpakolt kis Polskikra…

„Egyszer megszámoltam, hány teleírt oldalt tesznek ki a karcos borítójú, itt-ott foszladozó, megsárgult, szamárfüles lapok. Több mint háromezer jött ki. Tizennégy, javarészt Lengyelországban töltött év termése” – fogalmazott a szerző. Szalai Attila újságíró, író, nyugalmazott diplomata egy lebilincselő, szépirodalmi igénnyel megírt kötetben elevenítette fel 1976 és 1990 közötti lengyelországi emlékeit. A nyolcszáz oldalas munka szerzője ebben az időszakban a lengyel és magyar szamizdat sajtó munkatársa volt, kapcsolatban állt a demokratikus ellenzékkel. A kötet azok számára is izgalmas lehet, akiket az akkori lengyel mindennapok érdekelnek: miben volt, mely szempontokból tért el az ottani élet Kádár János fridzsiderszocializmusától? A témával még most ismerkedőket kronológia és kislexikon is segíti a kötet végén.

A Lengyel földön – Emlékek, naplók 1976-1990 című kötet bemutatója 2019. június 6-án (csütörtökön) 17 óra 30 perckor kezdődik a Dóm Látogatóközpontban (6720 Szeged, Dóm tér 16.). A szerzővel Karol Biernacki szegedi tiszteletbeli lengyel konzul beszélget. Közreműködik Ferencz Nándor, a Szegedi Nemzeti Színház színésze.

Könyvbemutató:

Szalai Attila – Lengyel földön – Emlékek, naplók 1976-1990

Időpont: 2019. 06. 06. (csütörtök) 17.30

Helyszín: Dóm Látogatóközpont (6720 Szeged, Dóm tér 16.)