Orbán Viktor

Az Orbán-fóbiás sajtó az ellenzéki pártokkal karöltve a Fidesz-KDNP bukását próbálja legitimálni, miközben a kormánypártok toronymagasan győztek minden településen és minden korosztályban. Erről Mráz Ágoston beszélt a Karc FM csütörtöki Paláver című műsorában. A szakértő portálunknak elmondta, nemre, korra, iskolai végzettségre, és városokra lebontott felmérés a Fidesz elsöprő győzelmét mutatja.

Kormánypártnak soha ennyi szavazója nem volt EP-választáson, így valótlanság, amit az ellenzék állít – nyilatkozta portálunknak Mráz Ágoston Sámuel. A szakértő a Nézőpont Intézet kutatására hivatkozva elmondta, hogy az ellenzék narratívájával szemben mi is a valóság. Mráz Ágoston Sámuel emlékeztetett arra is, hogy a Néppárton belül a második legnépszerűbb párt, az Osztrák Néppárt is csak 34 százalékot ért el az 53 százalékos Fidesz mögött.

Semmilyen szempontból nem értelmezhető tehát ez a fajta cinizmus, amivel ezt vereségként állítják be – mondta Mráz Ágoston Sámuel. Hozzátette, még Helmuth Kohl CDU-ja sem tudott 50 százalék fölött szerepelni.

Jöjjenek a száraz tények, vagyis az ellenzéknek oly kellemetlen valóság

A szakértő a Nézőpont Intézet kutatására hivatkozva elmondta, a férfiak 54,5 százaléka szavazott a kormánypártra, ez a szám a nők esetében 50,4 százalék. Az egyik nagy győztesnek kikiáltott Momentumnál ez 8,7 és 11 százalék. A Fidesz a fiatalok, vagyis a 18-39 éves választópolgárok körében 33,9 százalékot ért el, míg a kimondottan fiatalokra építő Momentum 24,1 százalékot – olvasható a Nézőpont Intézet felmérésében.

Mráz Ágoston Sámuel kifejtette, hogy az valóban igaz, hogy a fiatalok körében népszerűbb a Momentum, legalábbis a teljes támogatottságukhoz képest (nagyjából 10 százalék), de ha a 40 év alattiakat vizsgáljuk, akkor a Momentum támogatottsága nem jelenti azt, hogy a párt ebben a kategóriában népszerűbb volna a Fidesznél. A másik nagy győztesnek kikiáltott DK esetében ez egyébként 8,9 százalék.

A Nézőpont felméréséből az is kiderül, hogy ami az iskola végzettséget illeti, a legfeljebb 8 általános iskolai osztállyal rendelkezők esetében a Fidesz 57 százalékon áll, de a legmagasabb végzettségű szavazók körében is a kormánypárt győzött, hiszen a felsőfokú végzettséggel rendelkező szavazók 43 százaléka is rájuk adta le voksát. A Momentumra ez utóbbi kategóriából csupán a választók 15,7 százaléka szavazott, a DK-ra 23,7 százalék, az MSZP-re pedig csak 5,1 százalék.

Ha megnézzük Budapestet, azt láthatjuk, hogy a Fidesznek 41,2 százalék volt a támogatottsága, a belváros legnépszerűbb formációjának, a Momentumnak 17,4 százalékot sikerült elérni. A Momentumnál Budapesten még a DK is többet kapott, 19,8 százalékot.

Budapesten a Fidesz az országos 52-53 százalékához képest kevesebbet, 41 százalékot ért el. Az előző EP-választáson ez 43 százalék volt, tehát inkább azonos eredmény ez, mint romló tendencia. – fejtette ki.

Korábban Deák Dániel a XXI. Század Intézet vezető elemzője is segített nekünk eligazodni a Gyurcsány Ferenc szőtte, furcsa fizikai törvényekkel bíró Pókverzumban, amiben az ellenzék győzött.

A szakértő azt mondta:

Az ellenzéki politikusok és sajtótermékek tovább folytatják azt a valóságtagadó, zsákutcás politikát az összefogás hangoztatásával, amelynek köszönhetően ismét történelmi vereséget szenvedtek az EP-választáson

A közösségi médiában is érezhető volt a Fidesz sikere

Ahogyan azt a g7.hu is megírta, a Fidesz nemcsak az országot, hanem a Facebookot is dominálta a politikai pártok közül, annak ellenére, hogy a Fidesznél két pártnak is több követője van a Facebookon. A portál ezt persze azzal magyarázza, hogy a Fidesz többet költött arra, hogy a közösségi oldalon közölt bejegyzéseit megtámogassa, a valósághoz azonban hozzá tartozik az is, hogy a kormánypárt online mozgósítása sokkal hatékonyabbnak bizonyult, hiszen a Fidesz esetében egy átlagos követőnél 9,9 százalék esély van arra, hogy legalább heti egyszer reagáljon valamit egy bejegyzésre. A portál a Demokratikus Koalíció és a Momentum támogatottságának a növeléséről is írt, e mögött azonban nagy valószínűséggel az az igazság, hogy a két pártnak sikerült elszívnia a szavazatokat az LMP-től és a Jobbiktól.

Forrás: pestisrácok.hu
Fotó: Archív