Márki-Zay Péter

Az európai parlamenti választások eredménye azt mutatja, Hódmezővásárhely ébredezik, kezdi megérteni, hogy Márki-Zay Péter átverte közösségét, és alkalmatlan a város vezetésére – elemezték a Rádió 7 szombati műsorának vendégei.

Az európai parlamenti választások tanulságairól beszélgettek a Heti megfejtés e heti adásában Jeszenszky Zsolt, Gajdics Ottó és Megadja Gábor. Kiemelték, a május 26-án Hódmezővásárhelyen elért 48,5 százalékos Fidesz–KNDP-eredmény azt mutatja, a kormánypártok jelentősen növelték támogatottságukat a városban. Külön figyelemreméltónak nevezték, hogy egyetlen ellenzéki vezetésű megyei jogú városban sem szerepelt ilyen jól a Fidesz.

Arról is szót ejtettek ennek kapcsán, hogy szemmel látható kisebbségbe kerültek a Márki-Zay Péter polgármesterhez köthető formációk, ami igencsak rossz jel az ellenzéki politikus számára az ősz helyhatósági választásra nézve.

Gajdics ezért is arra buzdította a vásárhelyieket,

„szabaduljanak meg attól a mákonytól, amit tavaly rájuk eresztettek”.

Úgy fogalmazott, Márki-Zay nem más, mint kész átverés: 

„nemhogy országos politikai szerepvállalásra, de a város vezetésére is súlyosan alkalmatlan, sürgősen meg kell tőle szabadulni. Mióta ő a polgármester, csak kínlódik, vegetál a város, minden korábbi eredménye az előző időszakból származik”.

Hozzátette, különösképpen felháborító, hogy Márki-Zay „kenetteljes, félrevezető mázzal önti nyakon” működését, miközben az értékrendje valójában más, mint amit magára hazudik, vagyis megtéveszti az embereket. Gajdics úgy összegzett, a vásárhelyiek akkor tehetik a legtöbbet magukért, ha leülnek a tükör elé, összeszedik a gondolataikat arról, mi történt vagy nem történt városukban, és rádöbbenek, csúnyán rászedték őket.

A műsor vendégei egyébként egyetértettek abban, komoly siker a kormánypártok országosan megszerzett 52-53 százalékos támogatottsága, mely történelmi diadal, bárhogy igyekszik is másként beállítani az ellenzék és a balliberális média. Arra is kitértek, az ellenzéki oldalon egyértelműen megfigyelhető Gyurcsány Ferenc visszatérése, újra ő lett a vezér, miközben 16 százalékos pártja a DK-hoz hasonlóan szélsőségesen liberális Momentummal közösen gyakorlatilag felzabálta az MSZP-t, P-t, LMP-t és Jobbikot is. Döbbenetesnek nevezték, hogy 13 évvel az őszödi beszéd és a szemkilövetések után újra Gyurcsány a hazai baloldal vezére, pláne, hogy táborát

„csak az Orbánnal, a Fidesszel és a kormánypárti szimpatizánsokkal szembeni gyűlölet tartja össze, és saját nemzettársaik ellen uszítanak határokon innen és túl”.

A Momentum 10 százalékát szintén tragikusnak minősítette Jeszenszky, Gajdics és Megadja. Rámutattak ugyanakkor: miután „degenerált, aberrált gondolkodásmóddal el tudták vinni a fiatalokat szavazni,” ezzel a jelenséggel „dolga és feladata” van a kormánypártoknak. Vagyis a Fidesz–KDNP akkor maradhat hosszú távon sikeres, ha megtalálja a hangot az ifjúsághoz, nem engedi, hogy elcsábítsák azt az „új SZDSZ” protestpárt tartalom nélküli, üres üzenetei.