Márki-Zay Péter

Messziről jött ember azt mond, amit akar? Talán mégsem. A vásárhelyi Puzsér-parti egy pontján a moderátor – akarva vagy akaratlanul – bemutatta: több sebből vérzik Márki-Zay Péter egyik bevett politikai alaptézise.

„Azt szerettem volna tőled kérdezni, hogy nem azért kritizálhattad-e bátrabban Gyurcsány Ferencet, mert nem voltál Magyarországon a Gyurcsány-korszakban; nekem ez többször eszembe jutott, mert én nagyon rossz emlékeket őrzök arról az időszakról.”

Ezzel a váratlan felvetéssel szorította a sarokba az országot gazdaságilag tönkretevő, a nemzetet lelkileg megroppantó, az 1956-os forradalom 50. évfordulóját vérrel áztató, szemkilövető őszödi hazugságkorszakot rendre relativizáló Márki-Zay Pétert a keddi vásárhelyi Puzsér-show moderátora, Kiss József.

A kérdés persze teljesen helyénvaló és jogos, hiszen ezer és egy alkalommal hallottuk a celeb pártelnök-polgármester, önjelölt ellenzéki megmondóember és politikai szakértőtől, hogy a Gyurcsány-korszakban mennyire más, mennyire nyugodt, békés és szabad volt az élet Magyarországon. Így például a tavaly október 7-i Facebook-prédikációban, ahol kitért rá: 2004 és 2009 között, a Gyurcsány-érában „nyugodtan és félelem nélkül kritizálhattuk, szidhattuk a kormányt, nem kellett attól tartani, hogy valaki ettől elveszíti az állását, ne dolgozhatna állami vállalatnál”.

Azok a „hívek”, akik kritika nélkül bevették a műkedvelő elemző eme szentenciáját (is), most arcul lettek csapva; éspedig nem kicsit, nagyon.

„Igen. Hát pont akkor, amikor Gyurcsány kormányon volt személy szerint, akkor én nem voltam Magyarországon. […] Ettől én még kritizáltam nyilván őt”

– ismerte el a leforrázott városvezető, hogy hazai pályán leplezték le az egyik kedvenc csúsztatását.

Nyilván… Mert hát könnyű úgy nyugodtan és félelem nélkül kritizálni (ha ugyan…), ha az ember több ezer kilométerrel odébb keresi a kenyeret, vagy épp készül a majdan elkövetkező (politikai) bevetésre. És legalábbis erősen kétséges, mennyire lehet(ett) a tengerentúlról reálisan szemlélni, értékelni a hazánkat tönkre vágó őszödi vészkorszakot.

Van az a mondás, hogy messziről jött ember azt mond, amit akar. De azt is tudjuk, a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát.

Körülbelül ez a helyzet Vásárhely fura urának Münchhausen bárói blablaparádéjával. A bőszen bólogató okoskodásnak a fele sem igaz. Ennek pedig a fele sem tréfa.