Toroczkai László: irtózom a Márki-Zay-féle elvtelen politikusoktól! (Hangfelvétellel) 1

A vasárnapi EP-választás óta egyre többen jelentkeznek a Mi Hazánk Mozgalomba – ismertette lapunknak adott interjújában Toroczkai László. Az elnök szerint a párt azért ért el az országosnál jobb eredményt Vásárhelyen, mert a többi politikai erővel ellentétben nem adták fel az elveiket, és hitelesek tudtak maradni. Leszögezte: a Jobbiknak vége!

– Hogyan értékeli a Mi Hazánk május 26-i EP-választáson elért hódmezővásárhelyi (4,93%) és makói (4,35%), jóval az országos átlag (3,3%) fölötti eredményét?

– Nagyon örülök neki. Nemcsak ebben a térségben szerepeltünk az országos átlag felett, hanem például Mindszenten és Nagymágocson is, ahol közelítettünk a 10 százalékhoz. Az eredmények alapján Jász-Nagykun-Szolnok után Csongrád a legerősebb Mi Hazánk-bázis, ami büszkeséggel tölt el, mivel magam is idevalósi vagyok. Úgy tűnik, nem igaz a mondás, hogy senki nem lehet próféta a saját hazájában. Hódmezővásárhelyen a választás előtt néhány héttel alakult meg a helyi szervezetünk, úgyhogy nyugodtan mondhatom, az őszi önkormányzati választásokon megkerülhetetlen erővé válhatunk a településen.

– Ön szerint minek köszönhető az újonc nemzeti radikális formáció kiváló teljesítménye?

– Elsősorban annak, hogy Csongrád megyében több olyan vezetőnk van, akit régóta ismer a nemzeti közösség. Vásárhelyen Balog Norbert személyében olyan elnök vezeti a szervezetünket, akivel két évtizede kezdtük a politikai pályafutásunkat. Hiteles ember, és sokan ismerik, mivel jobbikos önkormányzati képviselő is volt, és például ő kezdte el gyártani a nemzeti pólókat Magyarországon. Mindemellett hitelesek tudtunk maradni akkor, amikor számos párt elveszítette a hitelességét.

– Hogyan áll a vásárhelyi szervezet építkezése?

– Folyamatosan erősödik a szervezetünk. A választási eredmény országosan és a megyében is megindítja a taglétszám növekedését. Az utóbbi napokban rengeteg megkeresést kaptunk, nagyon sokan jelentkeznek a Mi Hazánkba. Erre szükség is van, mivel egy teljesen új politikai pártot kell az emberekkel megismertetni, amihez jó pár évre lesz szükségünk. Ennek a folyamatában vagyunk, de a május 26-i visszajelzések szerint jó úton haladunk.

– Amennyire jól szerepelt az EP-választáson a Mi Hazánk, annál rosszabbul a Jobbik. Hogyan értékeli, hogy gyakorlatilag Hódmezővásárhelyen és Makón is összeomlott a párt?

– A választás két nagy vesztese a Jobbik és az LMP. Másfél éve folyamatosan hangsúlyozom, hogy azokat büntetik meg legjobban a magyar választók, akik feladják az elveiket. Ez történt ezzel a két párttal, akik saját maguknak köszönhetik a bukást. Azt tapasztalom, a katasztrofális eredmény miatt most már mindenki belátja, hogy a Jobbiknak vége. Ötödik helyen végzett a listájuk országosan, míg mi teljesen kezdőkként közvetlenül mögöttük hatodikként futottunk be. Kell ennél világosabb és egyértelműbb üzenet? Aligha. Az önkormányzati választásra jelentéktelen erővé fognak zsugorodni, a következő Országgyűlésbe pedig már be sem kerülnek.

– Sokak szerint Márki-Zay Péter mint országos politikus sokat gyengült azzal, hogy a háttérszervezetét adó Jobbik a padlóra került. Erről mi a véleménye?

– Hódmezővásárhely egy speciális város. Nagyon kedvelem, mert egy olyan nemzeti fészek, ahol nincs komoly támogatottságuk a balliberális eszméknek, a többség elutasítja azokat. Véleményem szerint a Fidesznek el kell gondolkodnia azon, mit rontott el, hogy Márki-Zay tavaly győzni tudott, hiszen nemhogy tehetséges vagy nagy teherbírású politikus lenne, de kifejezetten katasztrofális vezetőnek tartom őt. Egy olyan ideológiák nélküli politikus, akire semmi szüksége Magyarországnak.