Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára

A Gyurcsány-párt úgy látja, a vasárnapi EP-választás eredménye őket igazolja: sikerült elcsábítaniuk az összecsuklott MSZP és Jobbik elől az ellenzéki szavazókat. Hódmezővásárhelyen is sokan akarnak hozzájuk csatlakozni, ezért aztán gőzerővel kezdenek építkezni.

Ahogy korábbi elemzéseinkben megírtuk, nemcsak országosan, de városunkban is látványosan előretört a Demokratikus Koalíció: Gyurcsány Ferenc pártja a Fidesz-KDNP mögött a második helyen végzett a vasárnapi EP-választáson. Miközben a közgyűlési képviselettel rendelkező ellenzéki pártok, az MSZP és a Jobbik történelmi mélypontra kerültek, gyakorlatilag megsemmisültek Hódmezővásárhelyen, addig a DK látványos helyi politikai aktivitás és ismert helyi politikusok nélkül kapott 2971 szavazatot, azaz ért el 16,05 százalékot, jelentősen javítva korábbi pozícióin (lásd alábbi táblázatunkat).

DK EP-választás

Mi a siker titka? Milyen következtetést vonnak le belőle? A sokak számára váratlan és meglepő eredmények tükrében hogyan képzelik el a további munkát Vásárhelyen? Ezeket a kérdéseket tettük fel a DK országos szervezetének. A párt sajtóirodája kimerítő válaszában hangsúlyozta: a 16,05 százalékot megerősítésként értékelik, aminek fényében gőzerővel kezdenek a helyi szervezetépítéshez városunkban.

„A DK minden megyei jogú városban megelőzte a Jobbikot, egy város kivételével az MSZP-t is, így kimondhatjuk: a DK a legnagyobb ellenzéki párt, ahova jó tartozni” – mutattak rá, hozzátéve: nem véletlen, hogy az EP-választást követően két napon belül többen is jelezték a városban, hogy hivatalosan is csatlakoznak a helyi szervezethez”.

Ami az ellenzéken belüli látványos előretörés hátterét illeti, a párt szerint „egy nagyon jó, ügyes kampánnyal” váltak az ellenzék első számú erejévé. A személyes jelenléttel, illetve Dobrev Klára listavezető online aktivitásával, valamint a pártelnök férje, Gyurcsány Ferenc által kínált Messenger- és Instagram-tartalmakkal (úgy fogalmaztak: a párt elnöke naponta 150 ezer feliratkozóval beszélget a Messenger segítségével, és ő rendelkezik a magyar politikusok közül a legnépesebb Instagram-követő táborral is – a szerk.) hódítottak meg egy „olyan új, fiatal korosztályt, akiket sem a Jobbik, sem az MSZP-P nem tudott megszólítani”.

A DK rámutatott, az EP-választás leginkább központi mozgósítást igényelt, de Hódmezővásárhelyről is számos aktivista segítette a munkát, több tucatnyi vásárhelyi vett részt például a listavezető, Dobrev Klára online kampánycsapatában.

„Természetesen elkezdjük helyben is az erős szervezeti építkezést, mert ez az eredmény megerősített bennünket”

– fogalmazott a DK országos szervezete.

Egyszóval a Gyurcsány-párt vásárhelyi bázisa egyre izmosodik, és az újonnan csatlakozó tagok révén folyamatosan bővül. És hogy ezek után hogyan készülnek városunkban az őszi önkormányzati választásra?

„Rengeteg munkával készülünk, nem dőlhetünk hátra a jó eredmények után sem. A DK már az előző hónapokban is tárgyalt Hódmezővásárhelyen az önkormányzati választáson lehetséges együttműködésről, és természetesen most, az EP-választás után is le fog ülni a DK helyi elnöke a lehetséges partnerekkel. A megállapodás sikere biztosan nem a Demokratikus Koalíción fog múlni, erős helyi szervezetépítésbe kezdünk Hódmezővásárhelyen is”

– jelölték ki a célokat és a feladatokat.

Azt már csak mi tesszük hozzá, izgalmas hetek és érdekes egyeztetések várhatóak annak tükrében, hogy a város jelenlegi ellenzéki polgármestere rendkívül sajátos kettős beszédet folytat Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban. Ahogy a keddi Puzsér-esten is érezhető volt, egyrészt korábbi háttérszervezetei, a Jobbik és az MSZP összeomlásával igyekszik rákapaszkodni a lendületben lévő DK-(Dobrev-)hajóra. Másrészt állandó jelleggel élesen támadja a párt elnökét, igyekezvén kiszorítani őt az ellenzéki összefogásból. A napokban is többek között azt közölte:

  • „Gyurcsányné leváltotta Gyurcsányt”
  • „Gyurcsány soha többé nem lesz Magyarország miniszterelnöke”…

Nyitókép: MTI (archív)