Gyurcsány Ferenc

Már a hét végi választmányi ülésen napirendre kerülhet az MSZP és a Demokratikus Koalíció összeolvadása — értesült a Magyar Nemzet. A szocialisták választási veresége után a párt néhány politikusa így menekülne előre. A lap által megkérdezett elemző szerint valóban a két párt egyesülése jelentheti a jövőt, ám egy esetleges szombati döntést elkapkodottnak tart.

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) szombaton 10 órakor kezdődő választmányi ülésén az egyik napirendi pont a Demokratikus Koalícióval (DK) való egyesülés lesz – tudta meg a Magyar Nemzet. Tegnap számos MSZP-s politikussal beszéltünk, és több, nevét nem vállaló forrás megerősítette információinkat, ám a legtöbben inkább nem nyilatkoztak.

Lapunk úgy értesült, hogy az összeolvadás kezdeményezői nem elnökségi tagok, ami logikusnak tűnik, hiszen egy esetleges MSZP–DK-fúzióval a jelenlegi vezetés szinte biztosan elveszítené a hatalmát.

A választmány tagjai között a szerdai állás szerint nem élvez többséget a javaslat, ám a háttérben az egyesülést szorgalmazó kör – amelyhez állítólag olyan befolyásos, egykor vezető beosztású politikusok tartoznak, mint Lendvai Ildikó és Kovács László – aktívan kampányol.

A két párt fúziója forrásaink szerint úgy nézne ki, hogy egy még nem létező szervezet keretein belül egyesülnének a szocialisták és a Demokratikus Koalíció. Ezt a forgatókönyvet Gyurcsány Ferenc is elképzelhetőnek és támogathatónak tartaná – állították informátoraink.

Akár erre is utalhatott Lendvai Ildikó, amikor hétfőn reggel az ATV-ben azt mondta, nagyobb változásnak látja szükségét annál, mint hogy ki mond le, ki nem mond le, szerinte ugyanis az egész ellenzéki struktúrát és politikai kereteket érdemes végiggondolni. Hozzátette: az is probléma, hogy a baloldali pártok ugyanazon a tortán osztoznak.

Mindezek után megkerestük Gréczy Zsoltot, a DK országgyűlési képviselőjét. A politikus érzékelhetően megdöbbent, amikor az egyesülésről kérdeztük, majd időt kért, és visszahívást ígért, ám lapzártánkig nem jelentkezett, ahogy Kovács László sem.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a Népszavának meg nem nevezett DK-sok azt mondták: „A Demokratikus Koalíció megalakulása után sokan átjöttek az MSZP-től, ám ez a folyamat egy idő után megállt, de most lehet, hogy ez újraindul.”

A baloldali napilap szerint a DK-ban úgy látják: az MSZP „kispárti fázisba” jutott, és „nem biztos, hogy lesz innen még út felfelé”. Hozzátették továbbá, hogy arra számítanak: a közeljövőben „néhány ismert szocialista is csatlakozhat hozzájuk”. Ez, a fentiekre tekintettel, azt jelentheti, hogy az MSZP-t újabb pártszakadás fenyegeti abban az esetben, ha a fúzió elmarad.

Mint ismert, az MSZP – a Párbeszéddel közösen – története leggyengébb eredményét érte el a vasárnapi európai parlamenti választásokon. A szocialisták a szavazatok 6,62 százalékát szerezték meg, amely egyetlen mandátumhoz juttatta a pártot az EP-ben, holott legalább kettővel és tíz százalék körüli eredménnyel számoltak. A választás viszont komoly sikert hozott az MSZP baloldali riválisának, a DK-nak.

Lapunk megkérdezett egy politológust is az ügy kapcsán, aki – tekintve, hogy hivatalosan meg nem erősített információról van szó – csak név nélkül volt hajlandó nyilatkozni.

A szakértő szerint egy ilyen óriási vereség után az természetes, hogy egy pártban többféle vélemény van, és ez is lehet egy a sok közül.

– Szerintem hosszú távon ez lesz az irány – értékelte a politológus a DK és az MSZP összeolvadásának lehetőségé. – Ez egy olyan óriási pofon, ahonnan nem lehet felállni, az MSZP gyakorlatilag mindent elveszített ezen a választáson.

A reményt és a hitet veszítették el. Ha szétnézünk a palettán, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy nincs sok választási lehetőség, mert nincsenek jó vezetőik, nincsen ideológiájuk, nincsen szellemi kapacitás mögöttük és iszonyatosan elhasználódtak – fejtette ki az elemző. Ám azt is kiemelte, hogy ez jelenleg egy teljesen elkapkodott előremenekülés.

Se veled, se nélküled

A Demokratikus Koalíciót először egy, az MSZP-n belüli platformként hozta létre Gyurcsány Ferenc 2010 októberében. A formáció létrejötte és tevékenysége komoly feszültséget okozott a párton belül, amit leginkább Puch László akkori pártigazgató szavai érzékeltetnek, aki 2011 májusában úgy fogalmazott: „Gyurcsány Ferenc türelmetlen, impulzív, a cél érdekében semmilyen eszköz sem drága neki, forradalmi hevületében mindent fölrúg, lebont, csakhogy soha semmit nem épít a romok helyén.” A platform megalakulása után egy évvel jelentette be Gyurcsány, hogy új pártot alapít. Az akkor még lényegesen nagyobb támogatottságú szocialisták elnöke, Mesterházy Attila ezzel kapcsolatban magabiztosan úgy fogalmazott: „Az MSZP erősebb lesz a Demokratikus Koalíció kiválása után, mert nem a párt belső vitáival foglalkozunk ezután.” A 2014-es országgyűlési választáson viszont már közösen indultak.

Forrás: magyarnemzet.hu