Megjelent a hódmezővásárhelyi Szeremlei Társaság 2019-es Évkönyve 1

Az 1991-ben megalakult hódmezővásárhelyi Szeremlei Társaság célja már létrejöttekor a helybéli, történelmi események feldolgozása és összegzése, valamint mindezek összegyűjtése és egy Évkönyvben való kiadása volt. A Társaság tevékenységi köre napjainkban is erre összpontosít, vagyis értéket őriz és ezáltal értéket teremt.

Az 1996. óta minden évben megjelenő évkönyv számos kiemelkedő kutatói munkát takar, amely által az olvasó betekintést nyerhet Hódmezővásárhely minden, jelentősen kiemelkedő szegletébe.

A Szeremlei Társaság egy közel ötven fős tagsággal bír, elnöke 2017. május 5-e óta Dr. Antal Tamás jogtörténészt, a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karának egyetemi docense, alelnöke Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze, titkárnak pedig Presztóczki Zoltánt, a vásárhelyi levéltár levéltárosát választották.

Az évkönyv immár huszonkét éve minden év első negyedévében megjelenik. Nem volt ez másként 2019-ben sem, amely apropója kapcsán a Szeremlei Társaság vezetősége egy sajtótájékoztató keretén belül ismertette munkásságának lényegét, célját és magát a megalkotott Évkönyvet.

Megjelent a hódmezővásárhelyi Szeremlei Társaság 2019-es Évkönyve

Dr. Antal Tamás elnök elmondta, hogy az Évkönyv tanulmányokat, rovatokat, cikkeket tartalmaz, amely olyan ismereteket adhat át, amik a tudás és az élmények gazdagítására is egyaránt alkalmasak az olvasó számára. Sokféle, színes témát, hely és kultúrtörténet feldolgozó anyagokat tartalmaz, amelyeket a társaság tagjai vetnek papírra egy-egy kutatás, felfedezés, megismerés által.

Presztóczki Zoltán, tíz éve a társaság tagja és nyolc éve látja el titkári feladatait a közösségben. Az évkönyv szerkesztője elárulta, hogy az Évkönyv minden évben önerőből jön létre, és szerkesztése, amiben társa Kovács István, akinek szintén óriási szerepe van abban, hogy mindez tökéletes legyen, odaadást és alázatot igényel, amit csak és kizárólag a történelem iránti szeretettel és a város iránti tisztelettel lehet megvalósítani.

Nagy Gyöngyi, a Szeremlei Társaság alelnöke 2011-ben, egyetemistaként csatlakozott a társasághoz. Hangsúlyozta, hogy az a fajta lokálpatriotizmus, ami áthatja a közel harminc éve működő civilszervezetet az az, ami ezt ennyire erőssé és töretlenné kovácsolja.

Megjelent a hódmezővásárhelyi Szeremlei Társaság 2019-es Évkönyve 2

Az Évkönyv megvásárolható a városi Levéltárban, illetve hamarosan megtalálható lesz majd a Németh László Városi Könyvtárban is az érdeklődők számára.

A korábbi Évkönyveket pedig online bárki bátran átlapozhatja IDE kattintva.

A hódmezővásárhelyi Szeremlei Társaság munkássága bővebben szombaton kerül ismertetésre portálunkon.

Fotó: Gémes Sándor/Pósa Tamara