Közgyűlés Vásárhelyen: pénz van, mégsincsenek fejlesztések a városban 6

Közel négymilliárd forinttal több volt tavaly a város bevétele, mint a kiadása. Ennek ellenére sem a kórház kórtermeinek felújítása, sem a Járható Vásárhely Program nem indult el – hangzott el a mai rendkívüli közgyűlésen. A Fidesz-frakció úgy véli, a polgármester bosszút áll a vásárhelyieken.

Rendkívüli közgyűlést tartott ma a vásárhelyi képviselő-testület. Az első napirendi pont a 2018. zárszámadás volt, ami kapcsán elhangzott: a város bevétele tavaly mintegy 17, míg a kiadása 13 milliárd forint körül volt.

Közgyűlés Vásárhelyen: pénz van, mégsincsenek fejlesztések a városban

Kovács László fideszes képviselő, a Pénzügyi, Gazdasági Bizottság elnöke emlékeztetett: a közgyűlés februárban megszavazta, hogy 300 millió forintból indítsák el a Járható Vásárhely Programot, illetve 1 milliárd forintból kezdjék meg a kórház 50 kórtermének felújítását. Csak azóta is állnak ezek a helyiek számára fontos projektek.

– Az önkormányzat és a kórház vezetése között még a kapcsolatfelvétel sem történt meg. Ha a polgármester azt gondolja, hogy ezzel a fideszes képviselőkön fogást talál, akkor nagyot téved, ugyanis ezzel a lépéssel a vásárhelyiek és a környékben élők, azaz mintegy 65 ezer ember gyógyulását hátráltatja – hívta fel a figyelmet a politikus. Hozzátette, a megmaradt közel 4 milliárd forint lehetőséget biztosítana arra, hogy megkezdjék a kórházfejlesztést, valamint az út- és járdafelújításokat.

Közgyűlés Vásárhelyen: pénz van, mégsincsenek fejlesztések a városban 1

Márki-Zay Péter úgy próbált magyarázkodni, hogy ez nem elkölthető, szabadon felhasználható összeg, hanem a korábbi adósságok kifizetésére, tőkepótlásra fordítják. Lekötött számlákról van szó, amikhez szerinte nem lehet csak úgy hozzányúlni.

Közgyűlés Vásárhelyen: pénz van, mégsincsenek fejlesztések a városban 5

A polgármester nem hajtotta végre a közgyűlési határozatokat, döntéseket, például a költségvetési rendeletet: leálltak a fejlesztések, szó szerint semmi nem történt Vásárhelyen. A város nem fejlődik, és ezzel a polgármester a vásárhelyieken, a kórház esetében a betegeken áll bosszút – reagált Hegedűs Zoltán. A Fidesz-frakció vezetője szerint nem igaz, hogy a pénzt nem lehet fejlesztésre felhasználni, mivel azt működési költségből takarították meg, azaz bármikor rendelkezésre áll. Úgy véli, Márki-Zay azért akadályozza az egészségügyi intézmény korszerűsítését, mert az kiállt az igazáért, és a bíróságon jó hírnév megsértése miatt pert nyert vele szemben.

Felszólította a polgármestert: hajtsa végre a közgyűlés döntését, adja át a pénzt a kórháznak, hogy elindulhasson végre az 50 kórterem felújítása.

Közgyűlés Vásárhelyen: pénz van, mégsincsenek fejlesztések a városban 3

A zárszámadást végül Hegedűs Zoltán javaslatára jogfenntartással fogadták el az el nem végzett munkára való tekintettel.

A városvezetés előterjesztette, hogy költségcsökkentés miatt a trianoni tragédia 100. évfordulójára ne egy emlékművet, hanem egy országzászlót állítsanak a Kossuth téren. A Fidesz-frakció azonban továbbra is tartotta, hogy a centenáriumra egy emlékművet kell kialakítani, ezért a közgyűlés leszavazta ezt, majd a polgármesteri hivatal informatikai szerződéseiről esett szó, amit információbiztonsági okok miatt részletesebben zárt ülésen tárgyalt meg a grémium.

Közgyűlés Vásárhelyen: pénz van, mégsincsenek fejlesztések a városban 8

A közgyűlés hátralévő részében többek között óvodai csoportlétszámokról, testvérvárosi delegációról és támogatási kérelmekről is döntöttek a képviselők.