Agresszivitás jellemezte a görögországi migránstáborban történteket

Több mint 150 migráns érkezett Törökországból Görögországba az Égei-tengeren keresztül az elmúlt nap – mondta el a görög parti őrség kedden.

A Dodekanészosz-szigetcsoporthoz tartozó, lakatlan Nímoszon 17 migránsra bukkantak kedd reggel. Őket az éj leple alatt csempészték át a mintegy tíz kilométerre fekvő török partokról. Ötvenhét társukra Leszboszon és Farmakoniszin találtak rá, míg további 83 migránst Alexandrupolisz észak-görögországi kikötőváros előtt tartóztattak fel.

A menekültválság tetőpontján, 2015-ben sokszor a napi hétezret is elérte a Törökországból Görögországba átkelő migránsok száma. A 2016 márciusában az Európai Unió és Törökország között létrejött migrációs megállapodás, valamint a balkáni útvonal lezárása a menekültáradat drámai csökkenéséhez vezetett.

A megállapodás szerint az Európai Unió minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett a görög szigetekre és nem kapott menekültstátust. Cserébe az unió vállalta, hogy minden visszaküldött szíriai állampolgár helyett törvényes úton befogad egy-egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból, és pénzügyi támogatást nyújt az ott élő menekülteknek.

Fotó: illusztráció