1

A Hód Judo Sportegyesület az elmúlt hétvégén lezárta az első féléves versenyidőszakot és mindezen felbuzdulva, az utolsó körben egy jövőbe tekintő megmérettetésre indult harcba Solinba, Horvátországba.

Jövőbe tekintő, mert ezen a versenyen – a hazai rendszertől eltérő korcsoportos beosztásnak köszönhetően – minden versenyző az 1 évvel idősebbekkel is össze mérhette a tudását a saját korosztálya mellett.

A Hód Judo SE remekül szerepelt a horvátországi versenyen

A Hód Judo SE 10 fővel képviseltette magát a 18. Nemzetközi „Salona Open Croatian Super Cup” elnevezésű versenyen a tengerparti kisvárosban, amelyen 9 ország 54 klubjából 644 versenyző indult harcba az aranyérmekért.

A vásárhelyi klub azokat a versenyzőt utaztatta el a megmérettetésre, akik az elmúlt évben folyamatosan értek el kisebb-nagyobb sikereket a korosztályukban és töretlen edzésmunkájuknak köszönhetően folyamatos fejlődést tudtak felmutatni.

Hódjaink a nagyobbakkal is felvették a harcot és ugyan nem mindenki tért haza érmekkel, de megvillantották a tudásukat. Több meccset vesztettek el vezető pozícióból kisebb hibák miatt, de pont azért mentek, hogy ezeket a hibákat feltérképezhessék és láthassák az egy évvel idősebbeket is, hogy hogyan mozognak. Összességében egy nagyon izgalmas és tartalmas versenyt tudhatnak magunk mögött.

A csapat legszebben csillogó érmét, a két héttel ezelőtti diákolimpiai bronzérme után, Török Csenge hozhatta haza.  Csenge ezüstérmet szerzett az egy évvel idősebbek között az U12-es kategóriában. A taktikai tanácsokat betartva, szépen versenyzett, a döntőbe jutásért pedig hátrányból tudott bravúrosan fordítani. A döntőben már sajnos érvényesült az idősebb ellenfél rutinja, de Csenge élete első nemzetközi versenyéről szép emlékekkel térhetett haza.

A Hód Judo SE remekül szerepelt a horvátországi versenyen 1

A csapat legifjabb érmese, a nyolcéves Hangyási Zengő Eszter nyitotta a versenyt a mienk közül. Szintén élete első nemzetközi versenyén bronzérmet szerzett az U10 kategóriában és ezzel meg is hozta a többiek harci kedvét is. Első meglepően gyors győzelmét követően, a második meccsen alulmaradt egy kemény csatában. Harmadik mérkőzésére azonban szépen összeszedte magát és a vigaszágon eljutott a bronzmérkőzésre. Zengő a harmadik helyért folyó küzdelmet hosszabbításban ipponnal nyerte az aranypontért folyó harcban.

A Hód Judo SE remekül szerepelt a horvátországi versenyen 2

Az egyesület diákolimpiai aranyérmese, Hangyási Boróka Anna szintén a dobogó harmadik fokára állhatott fel az U12-es kategóriában. Bori az elmúlt fél évben rengeteget dolgozott a technikái pontosításán plusz edzéseken is és ez versenyről versenyre meglátszik a munkáján. Szép dobásokkal jutott el a legjobb négyig. A döntőbe jutásért folyó harcban sajnos egyetlen pillanatra hibázott, amit az ellenfél kihasznált és vezetésre tudott szert tenni. A meccsen ezelőtt és ezután azonban nagyjából 8 olyan indítása volt Borinak, amiből éppen csak ki tudott menekülni egy évvel idősebb ellenfele. A tanulságot azonban levonták, kicsivel pontosabb akciókra kell törekedni. A bronzmérkőzésen már nem hibázott, ügyesen hozta a meccset.

A Hód Judo SE remekül szerepelt a horvátországi versenyen 1

A csapat “rutinosabb” versenyzőin már jobban meglátszott a szezon. Az U14-es kategóriában, az idei Magyar Kupa 3. helyezett, Varga Szabolcs Dominik szerepelt a legjobban és neki köszönhetően még egy bronzéremnek örülhettek. Nehezen indult számára a verseny, de a bronzéremért folyó csatában már hozta a megbeszélt taktikát és az igazi „Szabis” judót.

A Hód Judo SE remekül szerepelt a horvátországi versenyen 4

A Nemzetközi Budapest Kupa győzteseik, Ocsák Nimród Zsombor és Ocsák Soma Zénó ebben a szezonban mindenhol érmesek voltak, ahol elindultak. Nem csoda tehát, hogy a végére kellett volna még egy bravúr az éremhez a nagyok között.  A 12. évét súroló magyar bajnoki arany és ezüstérmes Soma az 1 évvel idősebb, 1 fejjel magasabb, 90-110 kg-os (!) 13 éves plusszos fiúk között jutott el az elődöntőig. Egy darabig úgy is tűnt, hogy a megbeszélt taktikával kézben tudja tartani a meccset, de aztán egy kevésbé előkészített akciót követően magára emelte az ellenfelét. A bronzmeccsen pedig egy érettebb, gyorsabb ellenféllel találkozott, akivel még nem sikerült tartania a lépést. Soma így az előkelő 5. helyen zárta a versenyt. Nimród mindkét meccsén gyorsan vezetésre tett szert, majd egy-egy figyelmetlenségnek köszönhetően vesztette el a mérkőzést és ezzel helyezetlenül zárta a tornát.

A Hód Judo SE remekül szerepelt a horvátországi versenyen 5

Kiemelendő még a későn kezdő újonc, Juhos Benedek szereplése, aki az U16-os kategóriában szállt harcba és két nagyon kemény meccset is vívott. A 2-3 perces meccseket nagyon szépen uralta végig, folyamatosan mozgatva ellenfeleit, de sajnos rutintalanságából adódóan saját akcióit kontrázták meg tapasztaltabb riválisai.

A csapat diákolimpiai 3. helyezettjei, Pallai Dóra és Nagy-Tóth Menta, illetve legfiatalabb tagjuk, Török Zoltán, ezen a versenyen nem tudták még érvényesíteni a technikáikat az idősebbekkel szemben. Rájuk is büszkék, az eddig elvégzett munkájuk alapján is.

A Hód Judo SE eredményei:   

Török Csenge, U12 -36kg, 2. helyezett

Hangyási Zengő Eszter, U10, -36kg, 3. helyezett

Hangyási Boróka Anna, U12, +52kg, 3. helyezett

Varga Szabolcs Dominik, U14, -34kg, 3. helyezett

Ocsák Soma Zénó, U14, +66kg, 5. helyezett

A vásárhelyiek a Paksi Atomerőmű SE judósaival együtt tervezte be ezt a versenyt, a kezdetektől kitartó szakmai együttműködés jegyében. Gratuláltak a paksiak eredményeihez is, akik szintén 4 éremmel tértek haza Solinból!

A csapat ezúton is köszöni lelkes támogatóinak, hogy mögé álltak és ez az utazás megvalósulhatott!

Fogsztori Kft, Számadó Kft, Török Zoltán Családi vállalkozó, I-Force Hungary Kft, Hód-Verda Kft.

Felkészítő edzők:

Dr Hangyási Dávid Botond

Pfeffer Árpád

Ocsák Zoltán

Forrás és képek: Hód Judo SE