Városháza

Portálunkon már szemléztük Lázár János az EP-választást értékelő délelőtti Rádió 7-es interjúját, kiemelve annak főbb üzeneteit európai, országos, térségi és vásárhelyi vonatkozásban. A Vásárhely 24 azóta részletesen közölte azt is, mit közölt Lázár az őszi önkormányzati választásról, vagyis: mit üzen május 26-a az októberi helyhatósági voksolás kapcsán?

Márki-Zay Péter személyes háborút folytat a Fidesz ellen. Októberben azt kell eldönteni a vásárhelyieknek, melyik a fontosabb: Márki-Zay személyes háborúja, vagy a város békéje – mondta el Lázár János a Rádió 7 hétfő reggeli műsorában. A képviselő szerint olyan jelöltre van szükség, aki újraegyesíti a várost, ennek érdekében pedig kész a Fideszen kívüli jelölttel is együttműködni.

Lázár János a vasárnapi választásokat követően hétfő reggel a Rádió 7 műsorában értékelt. A térség országgyűlési képviselőjét az EP voksolás eredménye mellett arról is megkérdezték, mit jelentenek az eredmények az októberi, helyhatósági választásokra vetítve.

A politikus válaszában emlékeztetett: Hódmezővásárhely polgármestere egy éve kampányol, gyűlölködik és uszít a Fidesz ellen. Személyes háborút folytat, az EP választás eredménye azonban rámutat: a választópolgárok nem támogatják Márki-Zay háborúját, hiszen a Fidesz a korábbi eredményeihez képest erősödni tudott Vásárhelyen.

– A vásárhelyiek nem vonták meg a Fidesztől a bizalmat, sőt meggyőződésem szerint ma már változást akarnak. Az az út, amelyen jelen pillanatban a polgármester ezt a várost vezeti csődbe és zsákutcába visz. Márki-Zay Péter személyes bukása, hogy az ellenzéki vezetésű városok közül Hódmezővásárhelyen szerepelt legjobban a Fidesz, messze a megyei jogú városok átlagán felül – mondta el Lázár János. A politikus hozzátette, az EP választás eredményével a vásárhelyi választók azt a világos üzenetet küldték, hogy van részükről együttműködési készség a kormánnyal és a Fidesszel. Ehhez azonban egy jó ajánlattal kell a kormánypártoknak előállni.

– Nagyon fontos csatát nyertünk meg, de a háborút még nem döntöttük el. Pozitív jelzést kaptunk, de rengeteg munka áll még előttünk, hiszen a bizalmat ki kell érdemelni, vissza kell szerezni, meg kell hálálni – összegzett Lázár János.

Az ellenzéki pártokról szólva a politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy Vásárhelyen is átalakul a politikai struktúra, hiszen az MSZP, a Jobbik és az LMP megszűnt, vagy megszűnőben van, és új politikai erők, a Mi hazánk, valamint a Momentum jelent meg a helyi politikai palettán, de figyelemre méltó a Demokratikus Koalíció hatalmas erősödése is

– Helyi szinten ez a jelenség nem függetleníthető a polgármester áldásos tevékenységétől sem, hiszen akikkel együtt dolgozik, azok mind megbuknak, akikkel pedig nem működik együtt, azok megerősödtek. A Fidesz, a Momentum, a Demokratikus Koalíció és a Mi hazánk is erősödött, míg a Jobbik, az MSZP és az LMP kiesik a helyi politikai életből – fejtette ki a képviselő.

Az októberi helyhatósági választásokra térve kiemelte: mindenkinek azt kell eldöntenie, Márki-Zay személyes háborúját, vagy a város békéjét és újraegyesítését választja a következő öt évre.

– Márki-Zay Péter egy személyes háborút folytat a Fidesz ellen. El kell dönteni Hódmezővásárhely polgárainak, 2019 októberében, hogy melyik a fontosabb: Márki-Zay személyes háborúja, vagy a város békéje. A Fidesz ellen folyamatosan háborúzó Márki-Zayt soha, semmilyen körülmények között nem fog fideszes kormány támogatni. Ezt kell mérlegre tenni majd a vásárhelyi polgároknak, kellő bölcsességgel és nyugalommal. A Fidesznek az a kötelessége, hogy minden hódmezővásárhelyi számára a változás, és egy új korszak érdekében ajánlatot tegyen. A választásokat követően el kell gondolkoznunk azon, ki lesz a polgármester-jelöltünk. A mostani eredmény új lehetőségeket nyit meg előttünk. Olyan embert kell keresnünk a vásárhelyiekkel közösen, aki képes a várost újraegyesíteni. Aki nem háborúzni akar a Fidesszel, hanem együttműködni. Ehhez pedig nem is kell feltétlenül fideszesnek lennie. A lényeg, hogy együttműködés alakuljon ki annak érdekében, hogy a város békéje helyreálljon, és a város fejlődjön. Készen állok az együttműködésre egy olyan emberrel is, aki nem Fidesz tag, nem fideszes, vagy éppenséggel nem ért velünk mindenben egyet. Nekem is tanulnom kellett az elmúlt egy évből és a választások tavalyi eredményeiből. A jelenlegi városvezetéssel azonban nem lehet együttműködni, hiszen Márki-Zay országos háborút hirdetett a Fidesszel szemben, és helyben is csak ez a háború zajlik vég és cél nélkül – foglalta össze Lázár János.

Forrás: vasarhely24.com