Lyon

A francia rendőrség őrizetbe vette azt a férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő követte el a 13 sebesültet követelő robbantást pénteken Lyonban – jelentette be hétfőn a francia belügyminiszter. A merénylő egy 24 éves férfi. A lyoni rendőrök rajta kívül még egy gyanúsítottat letartóztattak – írja a Le Figaro.

Christophe Castaner francia belügyminiszter a Twitteren közzétett bejelentésben részleteket nem közölt az ügyről.

A Le Figaro azt írja, egy 24 éves algériai férfit gyanúsítanak, aki eddig ismeretlen volt a rendőrség előtt. A kamerafelvételek és a helyszíni vizsgálatok alapján sikerült azonosítani. A férfi főiskolára jár, informatika szakon tanul. “Megkönnyebbülés ez minden lyoni lakosnak. Úgy vélem, az ügy megoldódott. Ha itt egy hálózat volt a háttérben, akkor azt sikerült azonosítani, és bizonyosan fel fogják számolni” – mondta Gérard Collomb lyoni polgármester a BFM televíziónak.

A lap szerint néhány perccel 10 óra előtt fogták el Lyonban, amikor leszállt egy helyi járatos buszról.

Rajta kívül még egy gyanúsítottat letartóztattak, aki szintén egy algériai állampolgár, és feltehetően a robbantó rokona.

Múlt pénteken Lyon sétálóutcájában bomba robbant, amelyet valószínűleg egy bőröndbe tettek. A robbanás a Victor Hugo utcához közel történt, azaz a város egyik legszebb részén. A merénylő a biztonsági kamerák felvételei szerint egy biciklis férfi, aki sötét napszemüveget viselt. A rendőrség akkor több fényképet is közzétett a férfiről a Twitteren, sok szemtanú jelentkezett is a felhívására, közülük többtucatnyit meg is hallgattak.

A francia rendőrség nagy erőkkel kereste a robbantót, aki miatt 13 ember megsebesült – 11 súlyosan.

Rémy Heitz, a terrorizmus elleni küzdelemmel megbízott francia főügyész szombaton azt közölte, hogy az ügyben a nyomozást gyilkossági kísérlet, valamint terrorista szervezkedés és támadás gyanújával indították meg. A robbantással kapcsolatban egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett.

Forrás: origo.hu