Rákay Philip lerántotta a leplet a baloldali „ikonokról”

A balliberális kánon azért nem bírja elviselni Orbán Viktort, mert erős, autonóm, patrióta nemzetállamok szövetségeként képzeli az uniót, nem pedig egy önfeladó politikát folytató, multikulti olvasztótégelyként. Ám a magyar miniszterelnök harcos kiállása a normalitás diadaláról szól – véli a hiánypótló új történelmi kötet szerzője – olvasható a Blogstaron.

Szabadság tér ’56 – A kommunista terror aktái címmel jelent meg Rákay Philip kétkötetes munkája. A fantasztikus és egyedülálló mű soha nem látott részletességgel, hiteles forrásokra építve, csaknem ezer archív fotóval illusztrálva dolgozza fel a magyar történelem egyik legvéresebb korszakát 1919-től az 1956-ot követő megtorlásokig – írja az Origo.hu.

Rákay Philip szerint a 20. század alapos ismerete nélkül nem érthetjük meg azt sem, miféle értékharc dúl a mai magyar és európai politikában.

„Számomra teljes mértékben kiderült, hogy a baloldali világ ideológiai és történelmi előképe gyilkos ösztönökre, hazug eszmékre alapított súlyos tévedés volt. Nem csoda, hogy a magyarok az elmúlt száz évben egyértelműen kinyilvánították, önként csak igen ritkán kérnek ebből a politikai garnitúrából” – vallott a szerző az Origónak.

„2015-ben kezdtük a kutatómunkát, s az volt a célunk, hogy végre kíméletlenül igaz, összefüggéseiben megérthető – és éppen emiatt – új narratívát meséljünk el az 1945 után történtekről. Sokan próbálták bemutatni az elmúlt évtizedekben e korszakot vagy annak egy-egy részletét. Olvastam remek könyveket a témában, de talán nem túlzás, ha azt állítom: ennyi kiváló történész és szakértő, ilyen mennyiségű megdöbbentő idézet a korszakot alakító politikusoktól – nem is beszélve a hős szabadságharcosok megrázó visszaemlékezéseiről –, közel ezer archív fotó társaságában még nem jelent meg egy dupla kötetben” – mondta Rákay Philip.

Rákay Philip lerántotta a leplet a baloldali „ikonokról” 1

A Szabadság tér ’56 című könyv kilencszáz oldalas, két kötetből áll, és igen felkavaróan mutatja be a szabadságharc előzményeit, az 1945 utáni kommunista világot, annak fő bűnöseit és áldozatait, valamint az 1956 utáni kegyetlen megtorlás időszakát.

„Az én generációm nem tanulhatott igazat ’56-ról. Ami persze nem csoda, hiszen Kádár aljas, legvidámabb barakknak csúfolt szocializmusa 1956-ban, vérben született. Magyarok vérében, penészes szagú pincékben és börtönudvarokon, ahol kenderkötélen lógtak a nemzet legjobbjai. Ezért volt tabu mindez akkoriban. A 20. század elhallgatott, elhazudott történeteit – például Trianont, a Tanácsköztársaság rémtetteit, a kékcédulás választásokat, vagy épp a gyilkos kommunista terrort – évtizedeken keresztül tudatosan eltitkolták, senki sem akart beszélni róla. 1990 előtt persze nem is lehetett” – így Rákay Philip.

Hozzátette: a rendszerváltoztatás idején elmaradt a számonkérés, aminek az lett a következménye, hogy egy szempillantás alatt olyanok kezdték újra uralni a magyar politikai-gazdasági életet – és közülük néhányan mind a mai napig jelen vannak, és menetrendszerűen kioktatnak bennünket demokráciából –, akik családilag közvetlenül érintettek voltak az 1956 utáni rémtettek elkövetésében, majd a 80-as évektől az MSZMP politikai hatalmának gazdasági erőre való konvertálásában. Ezért tartja időszerűnek, hogy „a szabadságharc 60. évfordulójára készült tévésorozatban teljes valójában feldolgoztuk a kommunisták bűnlajstromát, ahogy a bátor ’56-os hősök világraszóló tetteit is, ha már az ötvenedik évfordulón – egyéb, objektív körülmények miatt – erre nem volt lehetőség…”

A televíziós sorozat izgalmasan, különleges képi világgal mutatta be a magyar történelem ezen időszakát, s több százezren nézték hétről hétre a tévében a Szabadság tér ’56-ot, amely 2016 végéig tartott.

„Ezután kezdtem írni a könyvet. Két évig készült a kézirat, zajlott a fotók válogatása és a grafikai munka. Próbáltuk a könyveket is hatásosan összeállítani, hogy hasonló élményt nyújtsanak, mint a sorozat. Ha valaki csak átlapozza őket, és nem olvas bele, akkor is kap egy hihetetlenül erős vizuális benyomást arról a nyomasztó világról, amiről beszélni akarunk” – árulta el Rákay Philip.

A könyv kronológiája 1919-ben kezdődik, és nem az ötvenhatos eseményekkel. A szerző azt mondja: nem véletlen a távoli kezdés, azért indul az első világháború lezárását követően a történetmesélés, mert csak így értheti meg az olvasó 1956 valódi előzményeit – olvasható az Origo.hu cikkében.

Itt az az ideje annak is, hogy végre baloldali ikonok hulljanak a porba – hívja fel rá az új könyv kapcsán Rákay Philip, aki bemutatja többek között Nagy Imre, Rajk László, Vásárhelyi Miklós és Kádár János igazi arcát is, érzékeltetvén, „miféle emberek voltak ezek”.

A szerző elmondása szerint egyébként „a nyugati véleménydiktatúra hangadóinak is illene megismerkedni a 20. századi magyar történelemmel, s akkor talán nem beszélnének annyi sületlenséget”. Úgy véli ugyanis, „a nyugat-európai baloldal hasonló értékválsággal küzd, mint az itthoni. Azzal a különbséggel, hogy az ottani baloldalnak nem voltak gyilkos gyökerei, így a nyugati embernek nincs empirikus tapasztalata arról, mit is jelentett az az életellenes rendszer, ami hol kommunistának, hol szocialistának nevezte magát errefelé. Ezért álságos és felháborító, amikor a nyugati balliberális megmondóemberek – saját hatásuk alá kerülve – oktatnak ki bennünket arról, milyen szörnyű diktatúrában élünk mi itt Magyarországon, s lelkesen magyarázzák nekünk, mit is jelent a valódi demokrácia.”

Felhívja a figyelmet arra is, sem kiköpni, sem lenyelni nem tudják a nyugat-európai balliberálisok, hogy van itt egy kormány, amelyet zsinórban harmadszor, szabad akaratából, kétharmados többséggel választott meg egy ország, miközben az ő szeretett politikai családjuk teljesen talajt vesztett, s hogy a mai magyar ellenzék tragikomikus állapotban van.

„Nem értik, hogy a bevándorlás kérdése nem egy egyszerű politikai termék. Ahogy azt sem, hogy az nem valamiféle eleve elrendelt dolog, hogy Magyarországon nyugalom és biztonság van. Nem akarják érteni, hogy mindezért a kormány irdatlan áldozatokat hozott. S azt sem fogják fel, hogy ez nem lesz mindig így. Az ENSZ legfrissebb jelentésében az olvasható, hogy éveken belül tízmilliók indulhatnak el Afrikából és a Közel-Keletről a vízhiány és az éhínség miatt. Csak a szélsőliberális, nyitott társadalom falanszterében hívők nem képesek elképzelni, milyen világ vár ránk belátható időn belül, ha kontroll nélkül több tízmillió embert ráeresztünk Európára” – fejtette ki.

Rákay Philip szerint egyébként a balliberális kánon azért nem bírja elviselni Orbán Viktort, mert erős, autonóm, patrióta nemzetállamok szövetségeként képzeli az uniót, nem pedig egy önfeladó politikát folytató, multikulti olvasztótégelyként.

„Be kell látni, hogy a magyar miniszterelnök harcos kiállása a normalitás diadaláról szól, a naiv idiotizmus és a teljesen félreértelmezett emberi szolidaritás álcája mögé bújtatott, szervezett migráció – azaz a nagyon is tudatos, destruktív, szélsőliberális gondolkodás ellenében” – összegzett.

Forrás: blogstar.hu
Fotó: origo.hu