A hét embere: Rácz Erika számára a szörpkészítés, a befőzés a világ legtermészetesebb dolga 1

Ma a hét embereként a hódmezővásárhelyi Rácz Erikát, és az ő nem mindennapi tevékenységét mutatjuk be, aki férjével együtt immár lassan egy évtizede foglalkozik házi készítésű szörpök, szirupok, lekvárok, zöldségkészítmények és egyéb nyalánkságok előállításával és értékesítésével.

Fóris József és neje Rácz Erika a véletlennek köszönhetően csöppentek bele a finomságok, azaz a nagy mennyiségű és változatos ízvilágú zöldség, gyümölcs és gyógynövénykészítmények előállításába és eladásába. Mára főállású kistermelővé váltak, vállalkozásukat pedig Befőzde néven üzemeltetik.

– 2010-ben régi álmunk vált valóra, ugyanis sikerült megvásárolnunk egy kis tanyát, Mindszent határában, egy nagyobb darab földdel, ezzel aztán lehetőségünk nyílt a zöldségek és gyümölcsök saját termesztésére. Ám a korunkra való tekintettel konkrét célokkal vágtunk bele mindebbe. Ami elsősorban a saját fogyasztásra való zöldségek és gyümölcsök megteremtése volt. Másodsorban pedig révén, hogy mindketten természetbarátok vagyunk és imádunk kertészkedni, úgy véltük, hogy a tanyán elvégezendő munkálatok majd remek kikapcsolódást biztosítanak a számukra

– kezdte gondolatait Rácz Erika.

A hét embere: Rácz Erika számára a szörpkészítés, a befőzés a világ legtermészetesebb dolga

A Mindszent határában lévő területre az alma, a szilva és a barack fák mellé elsőkörben bodzafákat ültettek, majd a későbbiekben bővítették ezt sok más egyéb gyümölcsfával is.

– Két évvel a tanya megvásárlása után elkészültek az első szörpök, szirupok és lekvárok is, amelyekből előszeretettel vittem mindig vendégségbe. 2012. tavaszán is ugyanígy tettem, amikor is az egyik kedves ismerősünk a baráti társaságunkból üzletemberként tevékenykedik Budapesten és miután megkóstolta az ajándékba vitt finomságokat, megkérdezte, hogy esetleg lenne-e kedvem értékesíteni mindezt a fővárosban hamarosan megnyitásra kerülő, új üzletében. Némi gondolkodási időt kértünk a férjemmel, majd igent mondtunk. Beszereztük az ehhez szükséges papírokat és megkezdtük az eladást. Minek margójára a vevők ízlése szerint folyamatosan bővítettük a kínálatunkat. Lassan, de biztosan haladtunk előre, minek után azt vettük észre, hogy egyre több környékbeli üzletben szeretnék árusítani a termékeinket. Mi pedig egyre több rendezvényen vettünk részt és mutattuk meg magunkat. Emellett pedig elkezdtük szorgalmazni a háznál való eladást is

– osztotta meg velünk a kistermelő.

A hét embere: Rácz Erika számára a szörpkészítés, a befőzés a világ legtermészetesebb dolga 4

A hagyományos úton és módszerekkel feldolgozott zöldségek és gyümölcsök fatüzelésű üstben főnek és kemencében sülnek. Az előállított ínyencségek laktóz és glutén mentesek, alacsony cukortartalmúak, illetve akadnak olyanok is, amelyek teljesen cukormentesek, de nem tartalmaznak mesterséges édesítőszert, színezéket, aromát és ízfokozót sem.

– Gyakorló háziasszonyként és kistermelőként mivel évtizedek óta foglalkozom befőzéssel, fontosnak tartom, hogy az üvegbe került gyümölcsök megőrizzék zamatukat, ásványanyag és vitamintartalmukat, ezt pedig nem titok, hogy a főzési idő minimálisra történő csökkentésével tudjuk elérni. Az alacsony cukortartalom és rövid főzésidő garantálja, hogy lekvárjaink és a szörpjeink zamatosak és friss gyümölcsízűek maradnak. Úgy vélem a sikerünk titka az éppen ebben, a nagyon sok féle-fajta ízvilágban és formában rejlik, amelyben könnyen és gyorsan elfogyaszthatóak a feldolgozott zöldségek és gyümölcsök egyaránt. De persze a napjainkban igen csak közkedvelt „mindenmentesség” is nagy szerepet játszik ebben. Ugyanis ezáltal mi is megtudjuk célozni azt a bizonyos réteget, akiknek a természetesség és az egészséges életmód elsődleges. És a különleges táplálkozásra szorultak igényei is bőven kielégítésre kerülnek ezáltal. Nem mellesleg pedig szinte mindegyikük tartalmaz egy fajta gyógynövényt is egyben, ami plusz jótékony hatásokkal bír a fogyasztáskor. Természetesen ez nem helyettesíti a gyógyszereket és a vitaminokat, viszont fogyasztásuk nagyban hozzásegíti az adott személyt ahhoz, hogy az esetleges egészségügyi tünetei enyhüljenek, gondolok itt például a refluxra, amelyre az akác szörp kiváló lehet

– mesélte a háziasszony.

A hét embere: Rácz Erika számára a szörpkészítés, a befőzés a világ legtermészetesebb dolga 2

A kistermelő elmondta, hogy nagy örömükre az év minden szakaszában óriási a kereslet a kínálatuk iránt, idénytől függően.

– A szörpök, a szirupok, a csatnik és lekvárok mind-mind egyediek, ugyanis sokféle ízt igyekszem összekombinálni a gyümölcsökből, zöldségekből és a gyógynövényekből. Így lesznek tömények, kellemesek, krémesek és különlegesek és így mind más-más rendeltetéssel is bír. Valamint azt gondolom, hogy pont ettől válnak egy kicsit természetessé és szerethetővé is. Kijelenthetem, hogy a férjem is és én is maximális odaadással és szívvel-lélekkel dolgozunk az év minden szakaszán azon, hogy a legjobbat adjuk. A sikerélmény pedig nem más, mint az a rengeteg pozitív visszajelzés, és a több tucatnyi állandó vásárló, akikkel a kapcsolataink már-már barátivá nőtte ki magát

– ismertette Rácz Erika.

A hét embere: Rácz Erika számára a szörpkészítés, a befőzés a világ legtermészetesebb dolga 3

Aki büszkén osztotta meg azt is, hogy a Befőzdével kapcsolatban megszületett álmaik és céljaik, mind megvalósultak. Így hát nem maradt más, mint egyengetni az utat, amin jelenleg járnak, folyamatosan fejlődni és fejleszteni és szorgalmasan dolgozni tovább.

Szinte tapintható az a fajta lelkesedés, precizitás és szeret, amellyel Erika és férje dolgoznak. A természetes közeg és a béke, ami az otthonukat övezi minden bizonnyal nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a termékeik eszméletlen szépek és finomak. Bátran ajánlom hát kedves olvasók, hogy keressék fel a hódmezővásárhelyi Befőzdét és töltsék meg éléskamráikat mindenféle egészséges földdióval.

A hét embere: Rácz Erika számára a szörpkészítés, a befőzés a világ legtermészetesebb dolga 5

A hét embere: Rácz Erika számára a szörpkészítés, a befőzés a világ legtermészetesebb dolga 7

A hét embere: Rácz Erika számára a szörpkészítés, a befőzés a világ legtermészetesebb dolga 8

A hét embere: Rácz Erika számára a szörpkészítés, a befőzés a világ legtermészetesebb dolga 9

A hét embere: Rácz Erika számára a szörpkészítés, a befőzés a világ legtermészetesebb dolga 10

Fotó: Gémes Sándor