Gonda Péter: az autoimmun betegségem ellenére igyekszem hű maradni a sporthoz

A hódmezővásárhelyi Gonda Péternél 2016-ban diagnosztizálták az autoimmun betegség – colitis ulcerosa fajtáját, ami mindamellett, hogy komoly tüneteket és fájdalmakat produkált, a szépen felépített testépítő karrierjének pillanatok alatt vetett véget. Minek okáért élete rövid időn belül meghatározó fordulatokat vett és rengeteget változott, ám a sporthoz és az egészséges életmódhoz való viszonya továbbra is hű maradt.

Mikor és milyen apropó kapcsán kerültél először ilyen közeli kapcsolatba a sporttal és magával az egészséges életmóddal/életvitellel?

Hosszú éveken keresztül tevékenykedtem a vendéglátóiparban pincérként, ám a nagy hajtás idővel komoly egészségügyi problémákat okozott. Minek margójára tizenkét évvel ezelőtt ellátogattam az egyik barátom által üzemeltetett konditerembe, azt remélvén, hogy a sport és az életmódváltás által majd az adott egészségügyi problémák apadnak. Így is lett, a 35 kilónyi túlsúlytól szabadultam meg kemény munkával és az egészséges életmód gyakorlásával rövid időn belül. Időközben aztán a súlyzók iránti szeretet egyre nagyobb és nagyobb lett. Ezen apropó kapcsán 2014-ben ellátogattam a Kriko Gymbe, ahol Kristó Endre, a konditerem tulajdonosa, – aki nem csak vezetőként, hanem személyi edzőként is mind a mai napig kiválóan teljesít – a szárnyai alá vett és elkezdett foglalkozni velem és felkészíteni életem első, nemzetközi testépítő versenyére, amelyre azon év őszén, Romániában került sor. Ekkor éreztem meg először azt, hogy milyen a sport iránti szeretet és a versenyszellem igazi íze. Amikor pedig a dobogó legfelső fokára állhattam végtelenül boldog és büszke voltam. A sikersorozat, amelybe több éremmel és elismeréssel zárult verseny tartozik mindössze két évig tartott. Ugyanis 2016-ban autoimmun betegséggel diagnosztizáltak, amikor is a colitis ulcerosa mindennek véget vetett.

Gonda Péter: az autoimmun betegségem ellenére igyekszem hű maradni a sporthoz 6

Milyen változásokat és hatásokat gyakorolt mindez a életedre?

Először is a teljes életmódváltásnak köszönhetően az egészségügyi állapotom egy rendkívüli javulásnak indult. Ehhez viszont tény, hogy nagyban hozzájárult az is, hogy felhagytam a vendéglátóiparban való tevékenykedéssel és egyre mélyebbre ástam magam a súlyzós edzés, a helyes táplálkozás és az egészséges életmóddal kapcsolatos tudnivalók és ismeretek világában. Így vált belőlem személyi edző. Ami kijelenthetem, hogy az egyik legnagyobb és legcsodálatosabb változásnak adott teret az életemben. A betegségem ellen viszont mind a mai napig erősen küzdök. Tagadhatatlan, hogy vannak nagyon mély, nagyon fájdalmas és kellemetlen pillanatok, és akadnak könnyebbek, amelyek erőre és kitartásra késztetnek. Ilyen például egy-egy edzés levezénylése.

Gonda Péter: az autoimmun betegségem ellenére igyekszem hű maradni a sporthoz 1

Jelenleg hány vendéggel dolgozol?

Jelenleg 15-20 vendégem van. Akikkel kktívan dolgozom azon, hogy mindegyikük kellőképpen motiválva legyen a céljuk elérésében. Örömömre szolgál, hogy minddel egyformán jó, már-már baráti kapcsolatot ápolok, így aztán azt remélem, hogy adott edzés talán számukra sem kín és egy muszájból elvégezendő feladat, hanem egy kellemes, egészségtudatos kikapcsolódás.

Mi az, amit igyekszel átadni nekik és megtanítani velük, ami az egészséggel és a táplálkozással kapcsolatos? Van-e erre koncepciód?

Igen, a koncepció a következő, megtalálni az arany középutat a kellemesebb, jobb életvitelhez. Ez az, amit elsődlegesen mindig, mindenkinél szemelőtt tartok. Ezek olyan lépések és folyamatok, amelyek a negatív hatásokat elkerülvén biztosítják a kiegyensúlyozottságot. Ezt próbálom meg átadni.

Gonda Péter: az autoimmun betegségem ellenére igyekszem hű maradni a sporthoz 2

Véleményed szerint mi az, ami napjainkban a legnagyobb gondot okozza az emberek életmódjukhoz való hozzáállásban?

A legnagyobb baj, hogy az emberek többsége nem mer kilépni a komfortzónából. Pedig ahhoz, hogy valaki egy normális és egészséges életmódot folytasson erre van szükség. Ebben vagyunk mi, személyi edzők minden ember segítségére, aki úgy dönt belevág, megteszi, kilép mi ott vagyunk, és irányt adunk. Pórbálunk határozottak, motiválóak és kitartóak lenni, biztatni a vendégeinket arra, hogy igen is képesek a változásra, képesek a céljaik elérésére, képesek egészségesek maradni és szépek lenni. És ezzel egyébként ők is tisztában vannak, hiszen nem buták, csak hiányzik a megfelelő muníció. Jól tudjuk, hogy a mozgásra mindenkinek szüksége van, éppen ezért kár megvárni az utolsó pillanatot, amikor már a túlsúly, vagy egyéb egészségügyi problémák miatt késő mindezt elkezdeni.

És végül számodra mit jelent a sikerélmény?

Az a fajta kudarc, ami a betegségem diagnosztizálása után ért, igazán a földhöz csapott. Keresztbe húzta minden számításom, minden célom, és tagadhatatlan, hogy azóta is meg-meg nehezíti az életem. Ennek ellenére egyre egyértelműbb, hogy a küldetésem nem más, mint, hogy sokszor számomra idegen embereknek segítséget nyújtani azáltal, hogy koordinálom az edzésüket, étrendet írok nekik, és heti több alkalommal foglalkozom a testük építésével és a lelkükkel egyaránt. Tehát, ha meg kell fogalmaznom azt, hogy számomra mi a sikerélmény az autoimmun betegségem ellenére, akkor azt mondanám, hogy nem más, mint egy-egy elégedett arc, egy-egy boldog, jó pillanat a konditeremben, apró visszajelzések és a bizalom, amit a vendégeim megszavaznak nekem.

Gonda Péter: az autoimmun betegségem ellenére igyekszem hű maradni a sporthoz 3

Gonda Péter: az autoimmun betegségem ellenére igyekszem hű maradni a sporthoz 4

Gonda Péter: az autoimmun betegségem ellenére igyekszem hű maradni a sporthoz 5

Gonda Péter: az autoimmun betegségem ellenére igyekszem hű maradni a sporthoz 7

Fotó: Gémes Sándo/Csábi Zoli/Gonda Péter