Gálné Bánfi Katalin: a lovaglás kortalan és nemtelen sport, éppen ezért mindenkinek ajánlott 12

A Dél-Alföldi Lovasudvar Hódmezővásárhelyen 2002-ben, Gálné Bánfi Katalin nevéhez fűződvén alakult. Tizenhét évvel ezelőtt baráti szavak biztatására hozta létre a mindössze négy lóval rendelkező lovasudvart, amelynek nagysága és infrastrukturális környezete az évek múlásával formálódott. Ma már tizenhat állandó és megbízható ló segíti az érdeklődők és a lovagolni vágyók élményszerzését.

Mennyire ismert egyáltalán és mennyire gyakori az adott sport a fiatalok körében?

Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy a lovaglás mint sportág, ugyanúgy, mint bármely másik a fiatalok körében nem igazán ismert és éppen ebből kifolyólag nem is igazán gyakori. Egyelőre leginkább az óvodások és a kisiskolás lányok körében népszerű. Esetünkben a legfiatalabbak három évesek, a legidősebb lovasunk pedig már 65 éves. Avagy ez olyan tény, ami azt mutatja, hogy a lovaglás bizony kortalan és nemtelen, és éppen ezért mindenkinek szívesen ajánlott. Viszont egyelőre kevesen élnek a lehetőséggel pedig számtalan jótékony hatása ismert.

Gálné Bánfi Katalin: a lovaglás kortalan és nemtelen sport, éppen ezért mindenkinek ajánlott

Melyek ezek a jótékony hatások?

A lóval való foglalkozás az emberek nagy részére igen pozitívan hat. Az állat feltétel nélkül képes szeretni és megbízni az emberben. Mindenképpen szeretetet sugároznak vissza és sikerélményt nyújtanak. Az állatokkal való törődés nem csak a hangulatot, hanem a vérkeringést is javítja, stabilizálja a vérnyomást, aktivizálja a depressziós betegeket. Kialakítja azt a tudatot, hogy milyen felelősnek lenni valakiért. Bizonyított tény, hogy a ló és a lovaglás által kiváltott pozitív lelki hatások, és különleges mozgásfolyamatok nem csak az egészséges szervezetre fejtenek ki pozitív hatást, hanem a különféle egészségügyi problémákat is képesek orvosolni. A lovaglás segítségével olyan betegek egészségi állapotát tudják javítani, amelyre korábban nem volt lehetőség. A lóval való kapcsolat lelki harmóniát kölcsönöz, növeli a mentális aktivitást, jelentősen befolyásolja a személyiség fejlődését. A lovaglás kitűnő pedagógiai eszköz a fiatalok testi-lelki, magatartásbeli fejlesztésére, ezért arra kell törekedni, hogy a lóval minél többen kerüljenek kapcsolatba. A lovaglás során a test valamennyi izma dolgozik. A ló mozgása ritmusos, egyenletes, rugalmas, háromdimenziós, ezért fokozza a medence, a gerincoszlop és a vállak mozgékonyságát, javítja a mozgáskoordinációt, fejleszti az izomerőt a mozgásérzékelés és a tértudatosság, az agyhoz kötött bizonyos funkciók (számolási-, olvasási, beszéd- és írás készség) is jelentősen javulhatnak. A szőre, testének melege is kellemes hatással vannak a lelkünkre. A lovaglás tökéletes összpontosítást igényel, a környezet szinte teljes kizárásával, ami a feloldódást, a kikapcsolódást jelenti. A ló tettei szerint ítéli meg az embert. A legfontosabb tulajdonságok, amelyeket a lovasnak ki kell fejlesztenie magában a siker érdekében: az empátia, türelem, alázat. A ló visszajelzéseiből a lovas megismerheti önmagát, ami egy reális énkép, és az egészséges önbizalom alapja.

Gálné Bánfi Katalin: a lovaglás kortalan és nemtelen sport, éppen ezért mindenkinek ajánlott 1

Mit kínál maga a Lovasudvar és az oktatás?

A lovas, legyen az gyermek vagy felnőtt alkalmanként egy-egy olyan oktatáson vesz részt, ahol elsajátíthatja a lóval való bánásmódot és megismerheti a lovaglás minden formáját a futószáras oktatástól az önálló lovaglásig. A lovas tagja lehet egy közösségnek. Emellett pedig hasznosan, természetközelben töltheti idejét. Illetve külön szót érdemel a Terápiás célú lovagoltatás, oktatás. Ugyanis a gyógy/pedagógiai lovas torna célja az általános vagy egy-egy részterületre korlátozódó fejlesztés, nevelés és szocializáció. Itt elsősorban értelmi, érzékszervi fogyatékosok, vagy viselkedési, tanulási zavarokkal küzdő gyermekek alkotják a tanítványok körét. A gyógy/pedagógiai lovaglás döntő motívuma a ló partnerként, társként való elfogadása, a lóért és a többi lovasért való felelősségvállalás, és a fegyelmezett, kitartó munka.

Gálné Bánfi Katalin: a lovaglás kortalan és nemtelen sport, éppen ezért mindenkinek ajánlott 2

Gálné Bánfi Katalin: a lovaglás kortalan és nemtelen sport, éppen ezért mindenkinek ajánlott 3

Milyen felszerelésre van szükség a lovagláshoz?

A lovagláshoz hosszú nadrág, zárt cipő és időjárásnak megfelelő felső ruházat szükséges. Kölcsönözhető felszerelés pedig a kobak és gerincvédő.

Gálné Bánfi Katalin: a lovaglás kortalan és nemtelen sport, éppen ezért mindenkinek ajánlott 4

Gálné Bánfi Katalin: a lovaglás kortalan és nemtelen sport, éppen ezért mindenkinek ajánlott 5

A Dél-Alföldi Lovasudvar milyen egyéb szolgáltatásokat kínál az érdeklődőknek?

A lovasoktatás és a lovasterápia mellett tevékenységünk kiterjed a lovastáborokra, lovastúrákra, lókiképzésekre, bértartásra, de kiváló rendezvényhelyszínként is üzemel, valamint, lovas szállással is bír.

Gálné Bánfi Katalin: a lovaglás kortalan és nemtelen sport, éppen ezért mindenkinek ajánlott 6

Gálné Bánfi Katalin: a lovaglás kortalan és nemtelen sport, éppen ezért mindenkinek ajánlott 7

Gálné Bánfi Katalin: a lovaglás kortalan és nemtelen sport, éppen ezért mindenkinek ajánlott 8

Gálné Bánfi Katalin: a lovaglás kortalan és nemtelen sport, éppen ezért mindenkinek ajánlott 9

Gálné Bánfi Katalin: a lovaglás kortalan és nemtelen sport, éppen ezért mindenkinek ajánlott 10

Gálné Bánfi Katalin: a lovaglás kortalan és nemtelen sport, éppen ezért mindenkinek ajánlott 11

Fotó: Gémes Sándor