A Honvédelem napjára emlékeztek Koszovóban a magyar katonák 10

Ünnepséggel és sportrendezvényekkel emlékeztek a Honvédelem napjára május 21-én a Koszovóban szolgálatot teljesítő magyar katonák.

A Novo Selóban megtartott ünnepséget megtisztelte részvételével Bozsik Béla, Magyarország Pristinai Nagykövetségének Első beosztottja, valamint az MH KFOR Kontingens 20. váltásával egy táborban szolgálatot teljesítő nemzetek képviselői.

A Honvédelem napjára emlékeztek Koszovóban a magyar katonák 3

Az ünnepi beszédben elhangzott, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kirobbanásához és a szabadságharcot követő megtorlásokhoz is kapcsolódik egy-egy nemzeti ünnepünk, de mi, magyar katonák a Magyar Honvédség megalakulását is a szabadságharc történelmi eseményeinek köszönhetjük. A szabadságharc is bebizonyította, hogy a magyar katonákra nem lehetett gyenge ellenfélként tekinteni és a most szolgálatot teljesítő katonáknak is példa lehet az a hősies magatartás, amely az első honvédeket jellemezte.

A Honvédelem napjára emlékeztek Koszovóban a magyar katonák 7

A beszédet követően a Magyar Honvédség parancsnokának elismeréseit adta át a magyar katonáknak az MH KFOR Kontingens 20. váltás parancsnoka.

A Honvédelem napjára emlékeztek Koszovóban a magyar katonák 4

A megemlékezés zárásaként a kontingens katolikus tábori lelkésze a magyar katonák bátor áldozatvállalásának és dicsőséges helytállásának emlékezetére hívta fel a figyelmet és imájában arra kérte Istent, hogy Szent László király, a lövészkatonák védőszentjének közbenjárására áldja meg Hazánkat és a magyar honvédelem nemes ügyét.

A Honvédelem napjára emlékeztek Koszovóban a magyar katonák 6

A jeles nap alkalmából a magyar kontingens tagjai számos sportrendezvényt szerveztek. A jó hangulatú, sportszerű nemzetközi versenyeken a táborban levők közül bárki jelentkezhetett, így közel kétszázötven katona mérte össze erejét a gyakran szoros és izgalmas mérkőzések alkalmával.

A Honvédelem napjára emlékeztek Koszovóban a magyar katonák

Az Egészségügyi Központ a harctéri életmentő (CLS – Combat Live Saver) katonáknak szervezett versenyt, ahol a résztvevők összemérték és ezzel egyszerre fel is frissítették tudásukat.

A Honvédelem napjára emlékeztek Koszovóban a magyar katonák 9 A Honvédelem napjára emlékeztek Koszovóban a magyar katonák 8 A Honvédelem napjára emlékeztek Koszovóban a magyar katonák 2 A Honvédelem napjára emlékeztek Koszovóban a magyar katonák 1

Szöveg és fotó: Búz Csaba főhadnagy