Olvasói levél: A csend csődje

Egy olvasónk, Kelemen V. László az alábbi levelet juttatta el szerkesztőségünkhöz, amit változtatás nélkül közlünk.

“A hazaárulás mintapéldája

Az Amerikai Egyesült Államokban egy héten át rejtett emberekkel tárgyaló és pártjának pénzt tarháló Márki-Zay Péter nagyon beleszaladt a késbe. Elég nagy arccal publikálta ugyanis, hogy az USA majd szankcionálni fogja a „Fidesz oligarcháit” egy olyan törvényre hivatkozva, amit „külföldi korrupt egyénekre” alkalmaznak. A hódmezővásárhelyi polgármester nyilván örült ennek, hiszen szerinte ez „erős üzenet lenne az Orbán-kormány”irányába. Talán nézzük meg, hogy mit is posztolt az újdonsült pártelnök.

 „SZANKCIONÁLNÁ AZ USA A MAGYAR MINISZTERELNÖK KORRUPT BARÁTAIT ÉS CSALÁDTAGJAIT

Márki-Zay Péter és Kész Zoltán amerikai politikusokkal és tisztviselőkkel történt tárgyalásai során többször felmerült, hogy a Fidesz oligarchái ellen is alkalmazhatnák a Magnitsky törvényt. (A Magnitsky törvényt azon külföldi korrupt egyénekre alkalmazzák, akiket az Egyesült Államok szankcionálni akar. A szankciók magukban foglalhatják a bankszámlák befagyasztását és a személyek belépésének tiltását az USA-ba.) A keddi beszélgetésen a cikkben is idézett Biztonsági és Együttműködési Bizottság kongresszusi irodájában is megerősítették a mozgalom vezetői, hogy ennek a megfontolása erős üzenet lehet az Orbán-kormány irányába.”

Márki-Zay Péter a lelkendező kiíráshoz mellékelte a Wall Street Journal cikkét is, hogy állítását alátámassza, de ezzel együtt is sikerült lyukra futnia. Erre majd maga is rájön, most, hogy hazatért a tengerentúli hakniról. A hangsúlyozottan ellenzéki médiumok közé sorolt ATV Egyenes Beszéd című műsorában – melyben Márki-Zay is elég sokszor volt vendég – ugyanis konkrétan rákérdeztek erre az ügyre David Cornstein Magyarországra delegált amerikai nagykövetnél, aki szó szerint a következőket mondta a cikkel kapcsolatosan: 

„Az Egyesült Államok nem fenyeget embereket szankciókkal. (…) Ez a cikk pontosan ezt mondta, éppen ezért ez egy hamis írás. (…) A miniszterelnököt az Egyesült Államok elnöke üdvözölte, fogadta az ovális irodában és az országunk minden felső vezetője eljött, hogy találkozzon a miniszterelnök úrral. (…) Az én tudomásom szerint ez egy teljes mértékben hamis hír.”

Azt már érdemes az olvasóra bízni, hogy mennyire égette meg magát az ominózus poszttal a hódmezővásárhelyi polgármester, akinek Facebook-ra kitett írását maga az amerikai nagykövet cáfolta, konkrétan hamis cikknek nevezve a Márki-Zay által megosztott anyagot.

Szögezzük le a következőket is: egy magyar polgármester az Amerikai Egyesült Államokban„amerikai politikusok és tisztségviselőkkel történő tárgyalásai során” arról győzködi partnereit, hogy saját hazája állampolgárai és kormánypártja ellen az USA alkalmazzon szankciókat, mert az „erős üzenet” lenne. Magyarul: hazát árul. Ez ugyanis nem más, ráadásul minősített eset, hiszen még hazudik is. Inkább hiszek az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetének, mintsem olyasvalakinek, akit három jogerős bírósági döntés mondott ki hazugnak.

Mindenki gondolkozzon el egyetlen dolgon! Ki az illetékesebb a fenti témában? Egy 45 ezres város polgármestere, akinek csupán autóalkatrész, illetve telefonértékesítési (tegyük hozzá a névjegykártyagyűjtő hobbit is) gyakorlata van az USA-ban, netán egy olyan diplomata, aki az Amerikai Egyesült Államokat nagykövetként képviseli Magyarországon és együtt golfozik Donald Trump-pal?

David Cornstein nem egy Márki-Zay Péter. Számottevő sikereket ért el üzletemberként és közéleti szereplőként egyaránt. Egy több mint egymilliárd dollárt érő, a NASDAQ-on jegyzett vállalatot épített fel vezérigazgató-elnökként, valamint sikerült egy csődközeli állami céget, az Off Track Betting – NYC-t hatékony és rendkívül jövedelmező vállalattá alakítania 16 éves elnöksége alatt. Igazgatótanácsi tagja volt ezen kívül a Jacob Javits Development Corporation-nek, New York Állam Termelékenységi Tanácsának, a Battery Park igazgatótanácsának, valamint alelnöke New York Gazdasági Fejlesztési Vállalatának. Több alkalommal is az Év Emberének választotta üzleti és közszolgálati munkássága elismeréseként a gyermekkori cukorbetegség ellen küzdő Juvenile Diabetes Foundation, a kemoterápiára szorulókat segítő Cemotherapy Foundation, a Friars Club alapítvány, valamint a Park East Day School napköziotthonos iskola, mely intézmények számára több millió dollárnyi pénzalapot gyűjtött. Aktív jószolgálati munkát végez az általa létrehozott David és Sheila Cornstein Alapítványon keresztül. Cornstein nagykövet egyetemi alapdiplomáját a Lafayette University-n, MBA fokozatát pedig a New York-i Egyetemen szerezte.

A fentiek tükrében érdemes összehasonlítani Márki-Zay és Cornstein életútját és elért eredményeit. A kettejük közötti különbség teljesen nyilvánvaló.

Nem beszélve arról a tényről, hogy az amerikai nagykövet nem hazaáruló.

Kelemen V. László”

Olvasói levél: A hazaárulás mintapéldája