Drámai képek Békéscsabáról, lángol a híres István malom, a városi jelkép

Kigyulladt az István malom Békéscsabán, a Gőzmalom téren. Az épület óriási lángokkal ég, a tűzoltók jelenleg is oltják a tüzet. 

A tűz akkora lángokkal ég, hogy összesen hét településről riasztották oda a tűzoltókat – írja a Beol.hu.

A helyszínre a békéscsabai, a gyulai, a mezőberényi, a mezőkovácsházi, a szarvasi, a szeghalmi és az orosházi hivatásos tűzoltókat riasztották. Az egységek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltják a lángokat.

Úgy tudjuk, csődület alakult ki a környéken, az emberek siratják az ikonikus épületet, általános a döbbenet a városban. A malom mögött van a Békés Megyei Központi Kórház békéscsabai tagkórháza is, a tűz közvetlen közelében gyakorlatilag. Keressük a katasztrófavédelmet és a kórházat, szükség van-e teljes vagy részleges kiürítésre.

Beszéltünk egy kórházi dolgozóval, aki elmondta, hogy a szél a kórház felé viszi a füstöt, de a kórház udvarában áll egy tűzoltóautó. Egyelőre nem értesítették őket arról, hogy kiürítenék a kórházat.

Az MTI információi szerint egy gyalogos vette észre a tüzet, ő hívta a tűzoltókat. A katasztrófavédelmi mobil labor egészségre káros gázkoncentrációt nem mért, a tűz átterjedt az épület mind a hat szintjére. Sérültekről egyelőre nincs információ.

Behir korábban azt írta, hogy a tűz átterjedt a kórház egyik épületére is, de később ezt javították arra, hogy más épületekre terjedt át a tűz.

Este fél 7-re összeomlott a tetőszerkezet, a több mint százéves, több éve üresen álló ipari műemlékhez ötös, kiemelt fokozatban riasztották a tűzoltókat.A helyszínen 15 tűzoltóautó van és 67 tűzoltó oltja a tüzet.

A malomban jelenleg utómunkálatok folynak, vagyis még pár helyen előfordulhat tűz.Az épülettől 30 méterre van a malomnak az kiszolgáló épülete, ennek a tetőszerkezete jelenleg is ég.

Forrás: origo.hu

Fotó: beol.hu