Márki-Zay Péter

A civil szervezetek mögé bújó ellenzéki összefogás felvetheti a rejtett pártfinanszírozás gyanúját, valamint a korrupció veszélyét is – állítja a jogi szakértő. Ifj. Lomnici Zoltán szerint Márki-Zay Péter azt sem titkolhatja el a magyar közvélemény elől, ki fizette amerikai kiruccanását, illetve átláthatóvá kell tenne, kiktől milyen összegeket és milyen célokra fogad el mozgalma.

Márki-Zay Péternek közhatalmi feladatot ellátó politikusként el kell számolnia azzal, hogy milyen pénzből utazott az Egyesült Államokba azokra a politikai tárgyalásokra, amelyekről semmit sem akar elárulni – erről ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője beszélt a 888.hu-nak adott interjúban. A szakember szerint az amerikai út körülményei arra is felhívják a figyelmet, hogy még egyes jogszabályok felülvizsgálata is szükséges lehet, mivel a megyei jogú városokban az ellenzék által létrehozni tervezett politikai civil szervezetek működésével összefüggésben a rejtett pártfinanszírozás gyanúja is fölmerülhet.

Ahogy arról többször beszámoltunk, Márki-Zay Péter celeb polgármester mintegy másfél hete a tengerentúlon haknizik. Többek között a milliárdos bevándorláspárti spekuláns, Soros Györgyhöz kötődő szervezetekkel találkozik, illetve pénzt kalapozik ellenzéki építkezése számára Kész Zoltánnal, a Mindenki Magyarországa Mozgalom másik balliberális oszlopával. A páratlan páros csúnyán lebukott, miután alaposan túltolta a politikai roadshow jelentőségét: kiderült, hiába hencegtek, nem Orbán Viktor és Donald Trump csúcstalálkozójának ellensúlyozására, azaz nem az amerikai külügyminisztérium meghívására, így nem is hivatalos diplomáciai tárgyalásokon vettek részt. Az ATV-n Rónai Egon szénné égette Márki-Zayt hitelességi kérdéseket feszegetve a nagyotmondása kapcsán, Böcskei Balázs balliberális politológus komikusnak minősítette az amerikai bohóckodást, a net népe gúnyos mémek tucatjaival fejezte ki véleményét, sőt, mozgalom is indult a szánalmas hencegés kapcsán #márkizaying mottóval.

A jogi szakértő azonban amondó, lehet, hogy bohózatba fulladt Márki-Zayék Münchhausen báróra hajazó kalandtúrája, de nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy meg nem nevezett személyekkel magyarországi politikai ügyekről egyeztettek, illetve pénzt kalapoztak az ellenzék számára külföldön. Ifj. Lomnici Zoltán a 888.hu-nak kifejtette:

a magyar közvéleménynek igenis joga van megtudni, pontosan ki, milyen szervezet és milyen pénzből szervezte az álcivil szervezetek mögé bújva politizáló balliberális ellenzékiek amerikai kiruccanását.

ifj. Lomnici Zoltán

„Természetesen joga van tudni [a társadalomnak], hiszen a közhatalmi funkciót viselő vagy ilyen pozícióért induló politikusoknak saját maguknak is biztosítaniuk kell a demokratikus társadalmi nyilvánosságot, illetve közösséget megillető tájékozódáshoz való jog érvényesülését. Az érintett balliberális ellenzéki politikusoknak azért is tisztázniuk kell, hogy milyen forrásokból finanszírozták a politikusi tevékenységükkel kapcsolatos kvázi kampányutat, mert közügyet próbáltak kreálni belőle – azt most ne taglaljuk, hogy milyen végeredménnyel”

– fejtette ki a Századvég szakértője.

A 888.hu felvetette, amire a héten egy cikkünkben már mi is utaltunk: a Mindenki Magyarországa Mozgalom létrehozása mögött akár az a szándék is meghúzódhat, hogy a szervezők kivonják magukat a pártfinanszírozásról szóló törvény hatálya alól, például hogy külföldiektől is fogadhassak el pénzbeni adományokat, támogatásokat, ami a pártok számára tilos. A portál újságírója rámutatott, „a balliberális ellenzéki oldalon Márki-Zay és a hozzá hasonlóan úgymond ‘függetlennek’ tálalt ellenzéki politikusok mögött hónapok óta szerveződik egy civil szervezeti hálózat, amely mögé az összes ellenzéki pártot be akarják kényszeríteni az önkormányzati választások idejére. Nem tudni, hogy ez a szerveződés közvetlenül és közvetetten, Magyarországról, valamint külföldről, illetve kiktől és milyen támogatásokat, anyagi forrásokat kap”. Vagyis „felmerülhet ezért az a gyanú, hogy ez a hálózat többek között a pártfinanszírozási tiltások megkerülését szolgálja, mivel a ‘civil’ szervezetek olyan támogatásokat is megkaphatnak, amelyeket a magyar pártok egyébként tiltott pártfinanszírozásként nem fogadhatnának el”.

Ifj. Lomnici Zoltán úgy felelt: az ilyen donációk mögött valóban fölmerülhet a rejtett pártfinanszírozás gyanúja is, hiszen így egyes pártok megpróbálhatják elkerülni annak látszatát, hogy ők maguk tiltott támogatást fogadtak el, és ezáltal nem biztosított az átlátható gazdálkodásuk.

„Egy ilyen támogatás erősíti annak gyanúját is, hogy sérül a pártokon keresztül megvalósuló népakarat kinyilvánításának – Alaptörvényünkben meghatározott – elve, hiszen az ilyen finanszírozású álcivil szervezetek révén az érintett pártok nem saját választóik, hanem a rejtett támogatást számukra esetleg biztosító hálózatok érdekeit is képviselhetik. Ennek az alkotmányos princípiumnak a megsértése ellenzéki oldalon már önmagában fölvethet korrupciós veszélyeket. Megjegyzendő, hogy mivel a választási eljárásról szóló törvény egyértelműen különbséget tesz a jelölő szervezet által delegált és a ‘független jelölt’ között; ezért ha valaki függetlenként indulva ténylegesen egy párt vagy politikai erő kampányapparátusát veszi igénybe, azzal megsértheti a választási eljárás rendjét is”

– vázolta, hogy Márki-Zay és az MMM mozgolódása milyen súlyos jogi aggályokat vet föl.

A jogi szakértő úgy összegzett: felmerülhet, hogy a törvényhozásnak érdemes felülvizsgálnia a civil szervezeteknek és jelöltjeiknek a magyarországi választásokon való részvételét szabályozó jogszabályi előírásokat is. Az egészen bizonyosan megállapítható ugyanis ifj. Lomnici szerint, hogy az ellenzék szembemegy a jogalkotói szándékkal, visszaél a civilség látszatával, és politikai haszonszerzésből számos magyar választót könnyen becsaphat, megtéveszthet ezzel. Úgy fogalmazott: meg kell akadályozni például a kettős – civil és párt – támogatás rendszerét, amennyiben az a párttörvény kijátszására irányul.

Belső fotó: ifj. Lomnici Zoltán – Hirado.hu