Újabb migrációs bomba ketyeg Európa mellett

Több tagállamban a biztonság és a bevándorlás az EP-kampány fő témája. A bevándorlásellenes pártok általában a magyar kormány politikáját és a magyar határvédelmet hozzák fel, mint követendő példát. Erről beszélt egy rádióinterjúban a második legerősebb finn párt elnöke is. Eközben Svédországban újabb botrány gyengíti a Szociáldemokrata Pártot, ezúttal egy, a magyar családvédelmi intézkedéseket bíráló politikusnő ellen indult vizsgálat – hangzott el az M1 Híradójában.

Visszaélt hatalmával Annika Strandhäll, a svéd szociális ügyekért felelős miniszter – írta a svéd Express című portál közölt cikket. Azt írják: Annika Strandhäll azért rúgta ki a svéd társadalombiztosítási hivatal vezetőjét, mert szerint az ő hibája, hogy nem vált be a kormány tb-reformja. Az elbocsátást a svéd parlament alkotmányügyi bizottsága vizsgálta. A meghallgatáson a svéd miniszter tagadta, hogy politikai okokból tisztogatott volna – hangzott el a Híradóban.

Nagy felháborodást váltott ki Svédországban

Az ügy nagy felháborodást váltott ki Svédországban. Az egyik napilap arról ír: miközben a Stefan Löfven vezette svéd kormány folyamatosan a lengyel és a magyar demokráciáért aggódik, a szociális ügyekért felelős miniszterük keveredik ilyen botrányba.

A baloldali Annika Strandhäll 5 éve felel Svédország szociális biztonságáért. Emellett kemény bírálója Magyarországnak és a kormány családpolitikájának.

Szerinte riasztó, ami Magyarországon történik – ezt két nappal azután írta közösségi oldalán, hogy Orbán Viktor miniszterelnök februárban bejelentette

a családvédelmi akciótervet.

A svéd miniszter úgy fogalmazott: most azt akarja Orbán, hogy több „igazi” magyar gyermek szülessen. Szerinte ez a politika bűzlik a 30-as évektől.

Nem ez az első eset, hogy a skandináv országokból éles bírálat érkezett. Finnország második legnépszerűbb pártjának vezetője szerint részben azért, mert Magyarország illiberális demokráciának nyilvánította magát, részben pedig azért, mert kijelentette, hogy nem vesz részt a migránsok elosztásában. A Finnek Pártja a legutóbbi választáson a második legtöbb szavazatot kapott politikai erő elnöke, erről a finn közszolgálati rádióban beszélt az európai parlamenti választások kapcsán.

Jussi Halla-aho azt mondta: Magyarország volt az egyetlen tagállam Európában, amely 2015-ben felelősségteljesen járt el, és nekilátott az illegális migráció megállításának.

A finn párt vezetője arról is beszélt, hogy nem értett egyet a Sargentini-jelentéssel. Tavaly szeptember ő volt az egyike azoknak az európai parlamenti képviselőknek, akik kiálltak Magyarország mellett Brüsszelben és nem szavazták meg a Magyarországot bíráló dokumentumot.

Ha megfelelő színezetű egy kormány, akkor a nagyobb jogsértésekkel sem foglalkoznak

A finn politikus szerint az Európai Parlamentet igazából nem érdekli a jogállami elv és a nemzeti szuverenitás, amennyiben az adott kormány megfelelő politikai színezetű. Jussi Halla-aho példaként Spanyolországot említette, ahol sokéves börtönbüntetésre ítélnek embereket, amiért demokratikus módon népszavazást szerveztek Katalónia függetlenségéről.

Úgy fogalmazott: az EP és az Európai Bizottság

rendkívüli álszentségét mutatja,

hogy ha megfelelő színezetű egy kormány, akkor a nagyobb jogsértésekkel sem foglalkoznak.

Egy hajszálon múlt, hogy egy hónappal ezelőtt nem a Finnek Pártja kapta a legtöbb szavazatot a finn parlamenti választáson. A bevándorlásellenes politikai erő mindössze két tized százalékkal maradt le a szociáldemokratáktól. A kampányban azt ígérték, megállítják a felelőtlen bevándorlást, mert szerintük ez a finnektől veszi el a pénzt.

A párt elnöke a választás előtti napokban az M1-nek arról beszélt: szimpatikusnak tartjab amit Orbán Viktor Magyarországon tesz, hogy magyar miniszterelnökként számára a magyar emberek érdekeinek védelme a legfontosabb – közölte az M1.

Forrás: hirado.hu

Kép: illusztráció