Orbán: megerősítettük a stratégiai kapcsolatainkat az USA-val

Orbán Viktor kormányfő a Donald Trump elnökkel folytatott tárgyalása után kijelentette, sikerült megerősíteni Magyarország stratégiai szövetségét az Egyesült Államokkal a keddi washingtoni találkozó alkalmával – hangzott el szerdán a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában – írja a hirado.hu.

Hazánk védelempolitikájában nagy szerepet játszik az Egyesült Államokkal kialakított jó kapcsolat, egyrészt azért, mert Magyarország NATO-tag, másrészt mert a kelet-európai régió felértékelődött azzal, hogy a posztkommunista országok is beléptek a NATO-ba – mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő.

Az Egyesült Államok felismerte a térség fontosságát

Azért alakulhattak védelempolitikai szempontból ilyen jól az amerikai–magyar kapcsolatok, mert a hidegháborút követően ismét megromlott a viszony Amerika és Oroszország között azzal, hogy az orosz érdekeltségekbe tartozó posztkommunista országok nemcsak, hogy kiléptek a Varsói Szerződésből, de azon országok közé is tartoztak, akikkel a NATO békepartnerségi megállapodást kötött a szövetséghez való csatlakozásuk érdekében – fejtette ki a szakértő.

Az Egyesült Államok felismerte e térség fontosságát, ezért egy védelmi megállapodást kötött velük, amelyet Magyarország is aláírt, így megkezdődhetett az amerikai csapatok és hadi eszközök áthelyezése e területekre. Vannak kiemelt országok – Lengyelország és Románia –, amelyek geopolitikai szempontból kedvezőbb fekvésűek és erősebbek a katonai kapcsolatai.

Folyamatosan fejlődnek az amerikai-magyar kapcsolatok

Az amerikai-magyar viszonyok az elmúlt években a védelempolitika területén erősödtek a legjobban, de gazdasági szempontból is folyamatosan fejlődik a kapcsolat.

Kis-Benedek József szerint Donald Trump mondata, miszerint „Magyarország büszke és megbízható NATO-szövetséges” azt sugallja, hogy az amerikai elnök elismeri hazánk védelempolitikáját, és a magyar katonák külföldi tevékenységét, főleg azt, hogy együtt tudtak működni az amerikai haderővel Afganisztánban, a terrorizmus elleni harcban.

Ezzel együtt az Egyesül Államok elnöke korábban már szót ejtett arról, hogy a NATO-tagországoknak önállóan is fejleszteniük kell haderejüket saját védelmük érdekében.

Terv szerint halad a Zrínyi 2026 program

A Zrínyi 2026 magyar haderőfejlesztési program szorosan kapcsolódik a NATO követelményeihez, melyeket a tervek szerint Magyarország 2026-ig teljesíteni is fog – fejezte be elemzését Kis-Benedek József.

Forrás: hirado.hu