Diákoknak tartott előadást a klímaváltozásról Áder János Makón

A Hagymaházban több mint 350 gyerek vett részt a köztársasági elnök előadásán. Áder János hangsúlyozta, szemlélet és technológia váltás nélkül ökológiai katasztrófa vár az emberiségre.

Mint korábban beszámoltunk róla, Magyarország köztársasági elnöke is részt vett az új József Attila Könyvtár átadó ünnepségén, ám Áder János nem csak ezért érkezett Makóra. A Hagymaházban előadást is tartott az előzetesen regisztrált diákoknak a környezetvédelem fontosságáról és a környezettudatosságról.

A köztársasági elnök hangsúlyozta, a föld népessége alig száz év alatt több mint háromszorosára nőtt, ami a fogyasztás növekedésével együtt járva azt jelenti, hogy saját természeti tőkénket éljük fel. A klímaváltozásnak pedig nem csak környezeti, hanem társadalmi hatásai is vannak, ami a legszegényebb országokat védtelenné teszi.

A tengerszint emelkedésével például 2100-ig 250-300 millió embernek kell elhagynia lakóhelyét, ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak. Ugyaneddig az időpontig egyúttal a mostani 8 millió faj közül 1 millió fog eltűnni, a kihalási folyamat pedig tízszer gyorsabb, mint eddig bármikor.

A köztársasági elnök interaktív előadásából az is kiderült, hogy a szén-dioxid koncentráció a levegőben 800 ezer évvel ezelőtt volt ilyen magas, az emberi pazarlás egyik legjobb példája pedig a világon másodpercenként elhasznált 20 ezer műanyag palack.

Diákoknak tartott előadást a klímaváltozásról Áder János Makón 1

Bár az erdőterületek nagysága is folyamatosan csökken, ebből a szempontból Magyarország örömteli példa, nálunk ugyanis 11 százalékról mostanra 21 százalékra nőtt, emelte ki Áder János, a cél azonban ennek további növelése, 27 százalékra.

Az előadás végén egy diák segítségével azt szemléltette a köztársasági elnök, milyen kevés is földünkön a felszíni, folyékony édesvíz aránya. Ehhez a teljes arányból kiindulva – amely a példában 6 literként szerepelt -, jutottak el egészen egy cseppig, ami számban kifejezve mindössze 0,007 százalékot jelent.

Nagy Szabolcs
Makó Híradó