Böcskei Balázs

Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet vezetője felhívta a figyelmet: Márki-Zay Péter alaposan túltolja, túlhencegi amerikai tárgyalásainak jelentőségét. A helyi értékén kell kezelni a vásárhelyi polgármester szerepét és befolyását – mutat rá.

Miután a net népe vicces mémek özönével mondott véleményt Márki-Zay Péter (az állítólag) a washingtoni külügyben véghez vitt bohóckodásáról és Müchhausen báróra hajazó nagyotmondásáról, egy ismert és elismert ellenzéki elemző is beárazta a celeb pártelnök-polgármestert. Böcskei Balázs, az IDEA Intézet vezetője az ATV Start keddi adásában úgy fogalmazott: „nincs különösebb jelentősége” és súlya Márki-Zay amerikai pöffeszkedésének, sőt, az egész erőlködés tulajdonképpen már inkább viccesnek mondható.

Miközben a Mindenki Magyarországa Mozgalom önjelölt miniszterelnök-jelöltje – sikertelenül – azt próbálja elhitetni a magyarokkal, hogy az „amatőr” amerikaiak éppen tőle érdeklődnek arról, megbízhatnak-e Orbán Viktorban, a balliberális politológus is elismerte, hatalmas sikert jelentett Magyarország számára Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök hétfői tárgyalása. Ehhez képest eltörpül, hogy Márki-Zay és Kész Zoltán meg nem nevezett diplomatákkal, szakértőkkel és politikusokkal folytattak állítólagos egyeztetéseket az USA-külügyben. Ha ott, és ha egyáltalán…

„Ebben a pillanatban is valószínű fogadnak magyar kormánykritikus értelmiségieket, politikusokat, pre- vagy posztpolitikusokat az Amerikai Egyesült Államokban. Hódmezővásárhely polgármesterének a helyét, szerepét meg befolyását helyi értékén kell kezelni” – fogalmazott Böcskei, hozzátéve, nincs különösebb jelentősége Márki-Zay amerikai túlmozgásának.

Hozzátette, erre utal az is, hogy maga a celeb politikus is „titkolja”, ki fogadta: „vélhetően nem magas rangú politikusról van szó”, egyébként „Kész Zoltán, Márki-Zay Péter jelenlétének Orbán Viktor látogatása tükrében nincs jelentősége”.

Az IDEA Intézet vezetője némi gúnyos mosoly kíséretében úgy összegzett: maga is „elég komikusnak” találja Márki-Zay amerikai haknikörútjával kapcsolatos megnyilvánulásait, például „mikor azt nyilatkozta Hódmezővásárhely, még egyszer: Hódmezővásárhely polgármestere, hogy nem véletlen, hogy egy időben érkeznek Orbán Viktorral. Kicsit magasra emelte az ő szintjét Orbán Viktorhoz képest…”

Az alábbi videóban 5:14-től 6:14-ig tekintheti meg a Márki-Zayra vonatkozó részt.