Farkas Éva Erzsébet: közösséget építettünk, elegánsan 6

Makó polgármestere a város új könyvtárának átadóján a megálmodójának, Makovecz Imrének is üzent, mint elmondta, a Kossuth- és Ybl-díjas építész új védjegyet, kitörési pontot adott a városnak. Az ünnepélyes átadóra – amelyen Magyarország köztársasági elnöke is részt vett – mintegy ötszázan érkeztek a térségből. Áder János délelőtt középiskolásoknak is tartott előadást a klímaváltozásról és környezettudatosságról, ezt több mint háromszázötven diák hallgatta meg.

– Jelentjük, kedves mester, megcsináltuk. Ahogy kell, nem csak házat, de közösséget is építettünk. Elegánsan, úgy, ahogyan te mutattad, ahogyan te tanítottad. – üzent Farkas Éva Erzsébet a Kossuth- és Ybl-díjas építész tanítványai, és a makóiak nevében Makovecz Imrének az új József Attila Városi Könyvtár átadó ünnepségén.

Makó polgármestere kiemelte, a világhírű építész először 1996-ban látogatott el a városba, amely nagyon megtetszett neki, ennek is köszönhető, hogy védjegyet, új kitörési pontot adott Makónak, melyre hosszú távon biztos jövőt építhet a város.

Farkas Éva Erzsébet: közösséget építettünk, elegánsan 2

Farkas Éva Erzsébet elmondta, a kormány kiemelten támogatja a Makovecz életművet, ezzel pedig Makó városát is, amely a térség országgyűlési képviselőjének, Lázár Jánosnak is köszönhetően így négy épülethez kapcsolódóan összesen 13,2 milliárd forint támogatást kaphatott. Ennek részeként, mintegy 2,6 milliárd forintból épült meg három szinten, 1840 négyzetméteren, az új József Attila Városi Könyvtár.

Farkas Éva Erzsébet: közösséget építettünk, elegánsan 1

Az épületet Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi megyéspüspök áldotta meg, aki elmondta, az emberiség egyik legkiemelkedőbb vívmánya az írás, és bár egy szép könyv önmagában is érték, igazi kinccsé a szerző teszi, aki az írást ellátja szellemi, lelki értékkel. Az ünnepélyes átadón fellépett a Magyar Állami Népi Együttes, és a Makói Magán Zeneiskola is, ami után a látogatók harmincfős csoportokban akár egészen estig megtekinthetik a könyvtárat.

Farkas Éva Erzsébet: közösséget építettünk, elegánsan 5

– Ez nem csak egy könyvtár. Egy közösségi tér, egy kulturális centrum, ahol nem csak könyveket lehet kölcsönözni, hanem fel is tudnak frissülni a betérők, klubokba, foglalkozásokra, előadásokra várjuk majd a vendégeket. Ciceró mondta, a könyvtár a város lelke, a térség egy csodaszép, új lélekkel lett most gazdagabb. – mondta el portálunknak az új épületről Szikszai Zsuzsanna intézményvezető. Hozzátette: Makó lakosságának jelenleg is 12-13 százaléka a könyvtár beiratkozott olvasója.

A köztársasági elnök nem csak az átadó ünnepségen vett részt, délelőtt a Hagymaházban tartott előadást több mint 350 középiskolás diáknak a klímaváltozásról, környezetvédelemről, és környezettudatosságról. Áder János előadásából többek között az is kiderült, hogy szemlélet és technológia váltás nélkül ökológiai katasztrófa vár az emberiségre, így a köztársasági elnök arra ösztönözte a fiatalokat, tegyenek ők maguk is minél többet környezetük megóvásának érdekében.

Farkas Éva Erzsébet: közösséget építettünk, elegánsan 3

Farkas Éva Erzsébet: közösséget építettünk, elegánsan 4

Áder János köztársasági elnök makói előadásáról a későbbiekben külön anyagban is olvashat majd a Makó Híradón.

Forrás: makohirado.hu