Az Országos Állatvédelmi Alapítvány is csatlakozott a Jane Gooodall Intézet „Passzold vissza tesó!” kezdeményezéséhez

Az Országos Állatvédelmi Alapítvány is csatlakozott a Jane Gooodall Intézet „Passzold vissza tesó!” kezdeményezéséhez. Az országos program a veszélyeztetett fajok, például a gorillák és a csimpánzok élőhelyének megvédése érdekében jött létre – közölte lapunkkal az Országos Állatvédelmi Alapítvány Sajtószolgálata.

Az alapítvány szegedi KontaktPont irodájában elhelyezett gyűjtőládába mindenki bedobhatja a már nem használt, félredobott, fiók mélyén lapuló, netán hibás mobiltelefonját. Hogy miért is fontos ez? A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában, veszélyeztetett fajok, például gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve az állatok természetes élőhelyeit, az erdőket.

Az Országos Állatvédelmi Alapítvány is csatlakozott a Jane Gooodall Intézet „Passzold vissza tesó!” kezdeményezéséhez 1

Balogh Ernő, az alapítvány alapítója egy nagyon fontos adatra hívja fel a figyelmet: 2018-ban 5,1 milliárd mobiltelefon jutott a 7,6 milliárd emberre a világon. 1996-óta 6 millió ember halt meg a koltán bányászat következtében. Számítások szerint, ha a növekedési tendenciák ebben az ütemben folytatódnak, 2025-re a 8,6 milliárd ember lesz a Földön, és 5,9 milliárd mobil előfizető lesz. Így 2020-ra a koltán kereslet meghaladhatja az 1000 tonnát.

Ha azonban a használt mobiltelefonokban található ásványok újrahasznosításra kerülnek, akkor ezen ércek bányászata csökkenni fog. Az alapító minden állat és környezetbarátot arra kér, hogy nézzenek szét otthonaikban, szóljanak a családtagoknak, barátoknak és ismerősöknek és adják le a porosodó mobiltelefonokat.

Az állatvédelmi KontaktPont irodában, Szegeden, a Csanádi utca 15. szám alatt minden héten pénteken, 16 és 17 óra között adhatjuk le a készülékeket, de ha nem megfelelő az időpont az info@orszagosallatvedo.hu email címen tudunk egyeztetni.
Senki se feledje: „Minden egyes cselekedet számít.” – Jane Goodall