1

Orbán Viktor miniszterelnök jó munkát végez Magyarország biztonságának megőrzésében – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn a washingtoni Fehér Házban, ahol a magyar kormányfőt fogadta munkalátogatáson.

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke magyar idő szerint este nyolc óra után néhány perccel fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt a Fehér Házban.

Orbán Viktor nagyon jó munkát végzett, biztonságot teremtett Magyarországnak– mondta Donald Trump az Ovális Irodában. Méltatta azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket a magyar kormány tesz az illegális migráció ellen, és leszögezte, hogy a bevándorlás Európában óriási problémát okoz. Az amerikai elnök örömét fejezte ki a találkozó miatt.

Örülünk, hogy együtt küzdünk az Egyesült Államokkal az illegális bevándorlás és a terrorizmus ellen, és a keresztény közösségek védelméért– mondta Orbán Viktor. Ezt utána Donald Trump meg is köszönte a magyar miniszterelnöknek, és megismételte, hogy Orbán Viktor nagyszerű munkát végzett.

Orbán Viktor kemény ember, de nagyon jót tett az emberekkel. Tisztelik az emberek– mondta Donald Trump kérdésre válaszolva. A magyar miniszterelnököt egész Európában tisztelik – mondta az amerikai elnök. Magyarország a NATO tagja, és nagyon jó tagja, tette hozzá. Kiemelte, azt is, hogy Magyarország büszke és jó tagja a NATO-nak.

Magyarországon az emberekkel, az emberekért dolgozunk, ez a jelszó– mondta Orbán Viktor. 2011-ben elfogadtuk az új alkotmányt, és az jól működik – tette hozzá.

Ezt követően pedig a magyar és az amerikai delegáció plenáris ülésen vesz részt.Ezen részt vesz Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

A tervek szerint a két politikus az energiabiztonságról, a védelmi együttműködésről, a kétoldalú kapcsolatokról, valamint a regionális biztonsági kérdésekről egyeztet – hangzott el az M1 Híradójában. Utoljára 14 éve járt magyar miniszterelnök hivatalos látogatáson az amerikai elnöknél. Magyarics Tamás Amerika-szakértő azt mondta: Magyarország és az Egyesült Államok jelenlegi vezetése sok kérdésben hasonlóan gondolkodik.

Egyértelmű üzenet a régi Európának a Trump-Orbán csúcstalálkozó

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor washingtoni meghívásának időzítése nyilvánvalóan üzenetértékű a brüsszeli elit, de a régi Európa számára is, az amerikai elnök ezzel – úgy is, mint a köznyelvben a szabad világ vezetője – az európai parlamenti választások hajrájában elsősorban azt kívánja Junckerben, Merkelben és Macronban tudatosítani, hogy új prioritások, értékek és érdekek mentén is van lehetőség az euroatlanti kapcsolatok továbbfejlesztésére – minderről az Origo által megkérdezett elemzők beszéltek az amerikai-magyar politikai csúcstalálkozó kapcsán.

Hangsúlyozták, hogy hazánk geopolitikai, földrajzi, történeti, méretbeli adottságaiból fakadóan úgy kell kiegyensúlyozott kapcsolatot fenntartani valamennyi domináns világpolitikai szereplővel, hogy minden diplomáciai partner úgy gondolkodjon:„aki Magyarországgal együttműködik, az jól jár”.Kijelentették, a migráció megítélésétől elkezdve a kereszténység védelmén, a hagyományos értékek tiszteletén át a politikai korrektség ellenzéséig számos elv összeköti a két államférfit.

Új fejezet kezdődhet

Orbán Viktor miniszterelnök washingtoni látogatása új fejezetet nyithat Magyarország számára, Magyarország amerikai barátai örülnek a találkozónak Donald Trump elnökkel – írta a The Washington Times című amerikai lap. A publicisztika – amelyet April Foley, az Egyesült Államok korábbi magyarországi nagykövete jegyez – hangsúlyozza, hogy Orbán Viktor kormányfő látogatása Magyarország egy évtizedig tartó magas szintű diplomáciai elszigetelésének végét jelenti.

A Donald Trump amerikai elnökkel hétfőn tartandó tárgyalásokról szólva April Foley leszögezte: Magyarország barátai, köztük ő is, akik úgy gondolják, hogy a szoros viszony szövetségeseinkkel az Egyesült Államok külpolitikájának stratégiai érdeke, most széles körben megtapsolják e találkozót.

Arról is írtunk, hogy a két ország kapcsolatai soha nem voltak ennyire jók, mint Trump választási győzelme óta.

Forrás: MTI/origo.hu