Borsos Nóra: a Jump it! nem csak egy edzés, hanem egy jó buli is egyben

A hódmezővásárhelyi Borsos Nóra immár több, mint tíz éve foglalkozik csoportos torna oktatással a városban. 2018 óta a Kriko Gym csapatának a tagja, ahol heti rendszerességgel tartja meg a Jump it! néven futó edzéseket.

Mikor és milyen apropó kapcsán épült be a sport az életedbe?

A sport iránti szeretet kialakulását a szüleimnek köszönhetem, akik három évesen elvittek jazz balettezni. Amit aztán tizenegy éven át űztem, az oktatóm Fogarassy Judit volt. Ezt követően a bátyámmal elmentem egy kick-box edzésre, ami szerelem volt első megtapasztalásra és amivel a mesteremnek, Albert Tibornak köszönhetően elkezdtem versenyszinten foglalkozni. Az általa kapott adrenalin bomba volt az, ami mindvégig éltetett és motivált. Majd 2008-ban elvégeztem a sportoktatói szakot, minek után Szegeden kezdtem el csoportos órákat oktatni, ezt követően pedig megalapítottam a Nóri-Tornát Hódmezővásárhelyen.

Borsos Nóra: a Jump it! nem csak egy edzés, hanem egy jó buli is egyben 1

A Kriko Gymben mióta foglalkozol Jump it! oktatással?

Majdnem tíz év kellett ahhoz, hogy a Nóri-Tornát be tudjam vinni egy a már évek óta meglévő és jól működő közösségbe. 2018 márciusában kaptam a lehetőségen és akkor váltam a Kriko Gym csapatának tagjává. Végtelenül örültem annak, hogy azt a fajta tudást és tapasztalatot, amelyet kemény évek munkája előzött meg, immár egy stabil közösségben adhatom át a mozogni vágyóknak.
Tehát a tavalyi év márciusában kezdtem el a Jump it! oktatást, és először mindössze csak öt darab trambulinnal tettem mindezt, ugyanis egyáltalán nem számítottam arra, hogy ekkora lesz az érdeklődés ezen mozgásforma iránt. Majd bővítenem kellett az eszköztáron, mivel gyorsan népszerűvé és szerethetővé vált a vásárhelyiek körében mindez. Ma már tizenegy trambulinnal dolgozom.

Mekkora létszámmal és milyen időközönként folynak ezen edzések?

Heti négy alkalommal tartok Jump it! edzést a Kriko Gymben. Kedden 9:00 órától, szerdán délután 17:00 és 18 órától, valamint péntek 17:30 órakor veszi kezdetét a mozgás, amely rendkívül izgalmas és kihívásokkal teli. Kihozza az emberekből a gyermekiséget, az ugrálás pedig szabaddá teszi őket. Így aztán óriási öröm a számomra, hogy a jó zenéhez és az egyébként igen csak kemény mozgáshoz sok mosolygós arc párosul. Viszont a létszám nem állandó, sokkal inkább változó. Napszakok és időszakoktól is függ. Így a kevés létszám családias hangulatot, míg a nagyobb egy kifejezetten buli hangulatot biztosít ezen a csoportos órán. Azt viszont tudni kell, hogy az érdeklődőknek mindenképp bejelentkezés szükséges.

Borsos Nóra: a Jump it! nem csak egy edzés, hanem egy jó buli is egyben 2

Mekkora hajlandóságot mutatnak a vásárhelyiek az olyasfajta mozgás iránt, mint mondjuk amilyen a Jump it! is?

Kijelenthetem, hogy a vásárhelyiek igen is szeretnek mozogni, egészségesen elfáradni és edzésben tartani magukat. Erre ez a mozgásforma talán a legkiválóbb. Tapasztalataim szerint nem visszakoznak a legújabb gyakorlatok és sportolásra alkalmas eszközök kipróbálásától.

Mit ad a sportolni vágyónak a Jump it, illetve milyen jótékony hatásai vannak?

A Jump it! edzések roppant hatékony kardió edzések, amelyek növelik az állóképességet, olvasztják a zsírt ezzel egyetemben pedig a kilókat, és nem utolsósorban folyamatosan és egyenletesen izmosítják a testet. Azoknak ajánlott, akik eddig még nem igazán tudtak dönteni afelől, hogy mely sportnak is kezdjenek el élni, illetve gyorsan és biztosan szeretnének átalakulni vagy teljesen életmódot váltani. Ugyanis a kiváló hangulat és az a fajta szabadság, amelyet az edzés közben érez az ember, teljesen eltudja feledtetni azt, hogy ő igazából az adott pillanatokban a testi és lelki egészségéért dolgozik. És köztudott, hogy a cél nem más, mint, hogy a mozgás közben is egy természetes állapotban érezze magát az adott ember. Ám a már régóta sportolóknak is egy új színt hozhat a mindennapjaikba. Tagadhatatlanul hiszek abban, hogy a mozgás igen is gyógyít!

Borsos Nóra: a Jump it! nem csak egy edzés, hanem egy jó buli is egyben 3

Mi az, amit te kapsz azáltal, hogy sportot oktatsz és mi az, ami motivál?

A vendégeim arca az edzés után az, ami motivál. Az a büszkeség, és felszabadultság, amit látni rajtuk, minek által tettek magukért és az egészségükért engem is boldoggá tesz. Nem utolsó sorban pedig az, hogy egy olyan erős közösséggé váltunk, ahol bárki kérdezhet bárkitől, nyitottak és kedvesek vagyunk egymáshoz még akkor is, ha az a másik teljesen ismeretlen a számunkra. Emellett kialakult egy komoly bizalmi rendszer is, ahol mindenki őszintén megosztja velem az eredményeit, a sikereit de gondjait és a bajait is egyaránt. Én pedig, ha tudok segítek, utat mutatok és koordinálok. A célom pedig nem más, mint, hogy minél több embert megmozgassak és megfertőzzek a mozgás, azon belül is a Jump it! szeretetével, ami egyelőre még csak a nők körében népszerű, ennek ellenére a gyermekek és a férfiak körében is szeretném majd azzá tenni. Mert hiszen tudjuk a mozgás nem csak a testnek, de a léleknek is kell!

Borsos Nóra: a Jump it! nem csak egy edzés, hanem egy jó buli is egyben 4

Fotó: Gémes Sándor