Óriási küzdelemben maradt alul a Kosársuli

Annak szellemében léphetett pályára szerdán este Salgótarjánban a Vásárhelyi Kosársuli, hogy amennyiben győztesen hagyja el a parkettet az elődöntő második mérkőzését követően, úgy tovább lép az NB I/B Zöld csoportjának fináléjába, egyben feljut a Piros csoportba. Tóth Tamás első találkozót megnyerő alakulata a várakozásokhoz híven egy rendkívül masszív hazai csapattal találta szemben magát, akik – ha egy fokkal is, de – a mieink fölé kerekedtek a végjátékban.

Pedig nagyon jól kezdődött a meccs vásárhelyi szempontból, a szezonban először a Molnár, Pavlovic, Bálint, Vas, Perák kezdőötössel felálló kékmezes mieinknél a támadás és a védekezés is rendben volt az első negyedben. Varga Zalán három triplát is szórt, mellette a palánk alatt Perák Denis villogott, Ughy Albert együttese pedig nem nagyon találta az ellenszert – kicsit olyan érzésünk lehetett, mintha a múlt szombati összecsapás nagy része ismétlődne meg. A 8. és a 10. percben is hét ponttal vezettünk, végül 32-27-es, pontgazdag vezetéssel zárult a játékrész.

 

A második tíz perc során aztán jött a hullámvasút-szindróma. Fent kezdett a Kosársuli, hisz Kelemen Balázs pillanatai után először volt közte tíz (37-27), majd Béres hármasánál a 15. percben kialakult az addig látott (és mint később sajnos kiderült, véglegesen is) legnagyobb különbség a mi javunkra. Tarjáni szempontból 31-44-ről indult a zárkózás, és hiába kért időt Tóth Tamás, a Herendic, Piukovics, Joó hármas vezényletével elkapta a fonalat a vendéglátó. A mi oldalunkon jöttek a hibák, így 51-41-ről egy 0-10-es rohammal a félidőben már 51-51 állt az eredményjelzőn.

Mondhatnánk, hogy jókor és jól jött a pihenő, de a játék képe érdemben nem változott a harmadik negyed során. Fej-fej mellett haladtak a felek, tőlünk Vas és Pavlovic felelt a pontokért, és úgy tűnt, reménykedhetünk egy nagyon kiélezett hajrában, a tarjáni kosarakra ugyanis sikeresen befejezett közelik jöttek válaszként. 68-65-nél, Vas kettese után, a 29. percben még semmi nem utalt arra, hogy jön a rövidzárlat – ekkor vezettünk azonban utoljára a mérkőzésen.

Herendic révén ugyanis fordítottak a hazaiak (71-68), majd immár az utolsó negyedre fordulva Hajdu és Boinitzer is beszállt a „buliba”, amely a mi részünkről egyáltalán nem volt buli. A 0-15-ös roham gyakorlatilag eldöntötte az összecsapás végkimenetelét, és ugyan igyekezett felrázni legénységét Tóth Tamás, Béres pontjai csak a feltámadás halvány lehetőségét csillantották meg. Átvette a kezdeményezést a Salgótarján, és hiába igyekezett küzdeni, menni az eredmény után a Kosársuli, a remekül dobó Piukovics behozhatatlanná tette a differenciát és megadta a kegyelemdöfést. 96-81-es tarjáni győzelemmel zárult a csata második felvonása – a harmadik, mindent eldöntő várhatóan még az eddig látottaknál is sokkal, de sokkal keményebb lesz…

 

NB I/B Zöld csoport, elődöntő, második mérkőzés:

Salgótarjáni KSE – Vásárhelyi Kosársuli 96–81 (27–32, 24–19, 20–17, 25–13)

Salgótarjáni Városi Sportcsarnok, 250 néző, vezette: Nagy, Csabai-Kaskötő, Gaál.

Salgótarján: HERENDIC 24, Piukovics B. 26/12, Kovács M. 3, Joó 14/3, Hajdu 8/3.

Csere: Boinitzer 10, Csabák 9/3, Zábó, Kovács D. 2.

Edző: Ughy Albert

Kosársuli: Molnár 8, Pavlovic 12/3, Bálint 8, Vas 6, Perák 14.

Csere: Varga 13/9, Béres 12/6, Kelemen 5/3, Rostás 2, Börcsök 1, Czégel, Kovács.

Edző: Tóth Tamás

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-1.

Tóth Tamás: „Kiváló rangadót vívtunk egymással, gratulálok a Salgótarjánnak! Túl sok lepattanót és gyorsindítást engedtünk ellenfelünknek, ez bizonyult döntőnek. A kritikus időszakokban nem a legjobb döntéseket hoztuk, ettől függetlenül a játékosaimat is dicséret illeti, mert nagyot küzdöttek. Emelt fővel utazunk haza és felkészülünk a revánsra. Korrekt körülmények és korrekt játékvezetés várt minket, nincs bennünk csalódás.”

Ughy Albert: „Sajnos védekezésben nem kezdtünk jól, igaz, az elmúlt pár napban főként a támadójáték gyakorlására fektettük a hangsúlyt. A második félidőben azután már úgy játszottunk, ahogy szerettünk volna, gratulálok ehhez a fiúknak! Szombaton „All-in”!

A másik ágon: Óbudai Kaszások – Bajai Bácska FKE 63–66 (a fináléba lépett és ezzel feljutott: a Baja, 2–0-s összesítéssel).

A mindent eldöntő harmadik mérkőzés 2019. május 11-én, szombaton 18 óra 30 perckor lesz a Hódtói Sportcsarnokban. Ha a salgótarjáni találkozót úgy aposztrofáltuk előzetesen, mint a szezon legfontosabb rangadóját, ezúttal duplán igaz ez a mondat. Minden szurkolóra szükségünk van!

Hajrá, Kosársuli!

Nagy Benjámin