Alaposan kicsontozták a vádaskodó Márki-Zayt az TV-n

Kínos helyzetbe került a celeb pártelnök-polgármester, aki övön aluli módszerekkel, konkrétumok említése nélkül kvázi árulással, NER-közeliséggel gyanúsítgatta az MSZP-s Mesterházy Attilát.

Megint kiderült, hogy Márki-Zay Péter csak akkor igazán nagy legény, amikor kérdések és reakciók, a tévedéseinek/csúsztatásainak lelepleződése nélkül akár órákon át hirdetheti az igét híveinek, a prédikációjára fogékony közönségnek. Miután márciusban Rónai Egon égette be csúnyán az öncélú rákosizása és hitlerezése miatt, az ATV május 8-i Egyenes beszédében a műsorvezető, Krug Emília is ráunt a celeb pártelnök-polgármester konkrétum nélküli vádaskodásaira, és durván sarokba szorította az ellenzék önjelölt megmondóemberét.

A hetek óta pártépítő országos és nemzetközi haknikörúton járó Márki-Zay az eltitkolt hétfői kalocsai Fidesz-ekéző fórum után, és a hétvégén induló, bő egyhetes tengerentúli turnéja előtt ugrott be szerdán este az ATV stúdiójába. Ahol megint sikerült összehoznia, hogy egyetlen szó se essen Hódmezővásárhelyről, a város ügyeiről és fejlesztéseiről – elvégre amúgy ezzel bízták meg tavaly a választók… A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnöke, önjelölt miniszterelnök-jelöltje ehelyett amerikai útjával hencegett, csúcsra járatta a bal-jobb összefogásmantrát, és az adásidő lejártára is fittyet hányva gőzerővel pörgette a bevándorláspárti pártok melletti EP-kampányolást.

Márki-Zay az adásban nem cáfolta, hogy a milliárdos spekuláns Soros Györgyhöz köthető szervezetekkel találkozik majd az USA-ban. Mint megírtuk, az MMM másik balliberális oszlopa, Kész Zoltán társaságában a Soros által támogatott és/vagy az ő érdekeit szolgáló German Marshall Funddal és a Helsinki Bizottsággal is tárgyal és egyeztet majd a celeb pártelnök-polgármester a jövő héten. Nemcsak politikai iránymutatásért utazik azonban, hiszen többször kinyilatkoztatta: támogatásokat tarhál új ellenzéki pártjának, az MMM-nek.

A műsor legérdekesebb része mégis az volt, amikor Márki-Zay a Facebook-élőihez hasonló módon konkrétumok említése nélkül, súlyos sejtetésekkel megtámadta az MSZP egyik erős emberét, korábbi elnökét és miniszterelnök-jelöltjét. Tulajdonképpen azzal vádolta Mesterházy Attilát, hogy több településen is az ő köre, vagyis a hozzá köthető „helyi szocialista szervezetek vagy politikusok látványosan akadályozzák az együttműködést” az őszi önkormányzati választás kapcsán, ami szerinte a Fidesznek áll érdekében.

A műsorvezető, Krug Emília többször is figyelmeztette vendégét, konkrét példák említése nélkül „egyenlőtlen helyzetbe” hozza Mesterházyt a NER-közeliség „súlyos vádjával”. Márki-Zay erre a szokásához híven előbb látványosan visszavonult: „ezt a vádat nem én fogalmaztam meg, hanem annak idején Botka László”. Vagyis igyekezett magáról lerázni a rém/álhír terjesztését, de Krug nem hagyta: felhívta a figyelmét, hogy Botka nem Mesterházyt, hanem Molnár Zsoltot támadta anno hasonló összefüggésben. Márki-Zay erre tovább folytatta a hátraarcot: „szocialista politikus barátaimmal (sic!) mikor beszélek, akkor ezek a nevek közszájon forognak”, mármint akik „az összefogás ellen prédikálnak”.

A műsorvezető e ponton veszítette el türelmét, és odaszúrt az MMM-elnöknek: „Mondjon már egy konkrétumot, mert ez egy elég erős sejtetés, amit lerakott az asztalra, és én nem teljesen értem, mit akar vele”. Márki-Zay persze továbbra sem mondott semmi konkrétumot, annyit reagált, hogy „aki az összefogást akadályozza a Fidesz érdekében, nem feltétlenül ellenzéki politikusok az én szememben”.

Krugot azonban nem győzte meg, és a riporter nem is eresztette ki a hurokból. A szemére hányta, amit előad, nem más, mint a klasszikus „aki nem velünk van, biztosan a másikkal van” rossz ízű és rossz emlékű sablonja, miközben nem feltétlenül szükséges, hogy különböző ellenzéki politikusok ugyanúgy gondolkozzanak a lehetséges ellenzéki siker receptjéről. (Ráadásul ugye Márki-Zayt alapvetően senki nem bízta meg, választotta meg és kente fel arra, hogy saját pozíciójából ossza az észt és adja meg a direktívákat az ellenzéki pártoknak, politikusoknak!)

„Csak az a jó összefogás, amire ön azt mondja, hogy ez a jó összefogás?”

adta meg a kegyelemdöfést székében összetörpült vendégének Krug Emília, aki bemutatta: bárki bármit hisz is a celeb polgármester-pártelnökről, a „király” bizony meztelen.

Mesterházy Attila és az MSZP vajon felveszi-e majd a „szeretet hatalmának” jegyében övön aluli módszerekkel elé dobott kesztyűt…