Zsurzsa József

Egyebek mellett a Zsurzsa József kinevezése körüli visszásságok miatt került szorult helyzetbe Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal vezetője.

Az Index friss híre szerint az Országos Bírói Tanács (OBT) szerdai ülésén elfogadott határozatával kezdeményezi Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal (OBH) vezetőjének felmentését.

Az OBT egy felügyeleti szerv, amely törvénysértések észlelése esetén jelez az OBH-nak, amelynek elvileg ki kellene vizsgálni ezeket a vélt törvénysértéseket. Az OBT egy év alatt nyolc törvénysértésről jelzett Handó hivatala felé, érdemi lépés azonban egyik ügyben sem történt – számol be róla az Index, mely úgy fogalmaz: Handó az OBT szerint az elmúlt egy évben több esetben figyelmen kívül hagyta a törvényességi jelzéseket, továbbá a sarkalatos törvényekben előírt egyes kötelezettségeinek nem tett eleget.

Az egyik ilyen sérelmes ügy pedig nem más, mint a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság elnökének kinevezése. Vagyis az OBT többek között azért mentené fel Handó Tündét, mert „a világosan megfogalmazott aggályok ellenére az OBH elnöke nem vizsgálta ki a hódmezővásárhelyi járásbírósági elnök kinevezésének törvényességét”.

A felmerült információk alapján tehát joggal feltételezhető, hogy Zsurzsa József elnök kinevezése kapcsán törvénysértésre kerülhetett sor.

Zsurzsa József polgári ügyszakos bíró egyébként első ízben 1997-től, majd ezt követően még két alkalommal, 2002 és 2008 évtől látta el a Hódmezővásárhelyi Városi Bírság elnöki teendőit. Legutóbb egy rövid felkért elnöki időszak után 2018. szeptember 1-től 6 évre, azaz 2024. augusztus 31-ig nevezték ki a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság elnökének.

A Promenad.hu természetesen megkeresi majd az érintetteket, azaz az Országos Bírói Tanácsot, valamint Zsurzsa Józsefet is, hogy tájékozódjon és tájékoztasson a részletekről.