V4NA: Osztrák tanárral erőszakoskodtak a migráns diákok Bécsben - videó

Drámai jelenetek játszódtak le egy bécsi iskolában, ahol migráns diákok támadtak rá az egyik osztrák tanárra. A tanulók többször provokálták, és nekilökték a tanterem táblájának is. A felháborító eset után az iskola a tanárt rúgta ki, és nem az agresszív migránsokat – közölte a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Az eset az osztrák főváros Ottakring HTL nevű műszaki szakképző középiskolájában történt.

A Wochenblick beszámolója szerinta migráns diákok a tanárt körülvették, veréssel fenyegették, és közben az egészet levideózták.

A főkolompos diák elállta a tanár útját, aki többször is felszólította a felajzott tanulót, hogy hagyja el a termet. Amikor a diák ismételten fenyegető mozdulatot tett felé, leköpte, majd a tanuló nekilökte a táblának.

A videofelvételekből az látszik, hogya tanárt hosszú időn keresztül alázzák a migráns diákok.

Az eset hatalmas felháborodást váltott ki.

Külön Facebook-oldalt is létrehoztak, azt követelve többek között, hogy az agresszív diákokat büntessék meg, illetve, hogy az iskolaigazgató mondjon le.

Az oldalra, amelyet 24 óra leforgása alatt már több mint kétezren like-oltak, több felvétel is felkerült, így egyértelmű, hogy nem egyszeri esetről van szó. A legnépszerűbb közösségi médium azóta már eltávolította ezt az oldalt. A videókból kiderült az is, hogy a tanárt folyamatosan zaklatták a migránsok, láthatóan kiválóan szórakoztak ezen.Az egyik, a Facebook által közben törölt felvételen az volt látható, hogy míg a tanár magyarázna valamit, valaki a padsorokból a fejéhez vág egy pingponglabdát. A tanár ezt követően elhagyta a tantermet.

Egy másik – szintén már törölt – videóban az látszott, hogyaz egyik diák azzal volt elfoglalva, hogy megsodorjon egy vélhetően füves cigarettát, miközben a tanár mellett ül.A fiú még meg is gyújtotta a cigit, mire osztálytársai nevetni kezdtek.

Egy további – természetesen már törölt – felvételen lökdösték és rángatták a tanárt, aki a tantermet akarta volna elhagyni. Egy újabb, de időközben eltávolított videóban pedig azt vették fel a diákok, amint egy kisebb csoport a táblához szorította a szerencsétlen oktatót, és körülötte ezt követően táncoltak.Többen mutogattak is a tanár arcába, aki láthatóan nem bírt a diákokkal. A felvételek alatti kommentekben az osztrák szülők felháborodtak a képeket látván. Többen azt sugalmazták,a migrációnak köszönhető, hogy ilyen állapotok uralkodnak az osztrák oktatásban.„Elég csak ránézni az arcukra. Többet nem mondok”, írta valaki.

A hozzászólok egyértelműen kiállnak a tanár mellett. Szerintük nyilvánvaló, hogy

az agresszív diákokat kellene eltávolítani az iskolából.Egyes vélemények szerint nem az iskola igazgatója bukott meg, hanem a diákok szülei, akik ilyenné nevelték a gyerekeiket.

Johannes Bachmair, az iskola igazgatója a Heute.at portálnak nyilatkozva közölte, hogy a bántalmazott tanárnak nem volt pedagógiai képesítése. Azonban erre nem is volt szüksége, hiszen műszaki szaktantárgyat oktatott, mégpedig elektrotechnikát.

Matias Meissner, a bécsi oktatási központ szóvivője szerint,egyáltalán nem egyedi, hogy szakképzést nyújtó iskolákban egy tanárnak nincs pedagógiai képesítése.Az előadók leginkább arra kapnak megbízást, hogy valami különleges tárgyat oktassanak, és az iskolák boldogok, ha találnak olyat, akinek van tapasztalata műszaki területeken.

Ez azt jelenti, hogy a férfi szakmai ismeretei teljesen elégségesek ahhoz, hogy egy szakközépiskolában tanítson.A bántalmazott tanárnak kitüntetéssel szerzett mérnöki oklevele van, tehát szaktudása kiemelkedő.

A Heute többféle forrásból úgy értesült, hogy az eset előtt már többször sor került viszályra a tanár és diákja között. Ráadásulaz, hogy a migráns diákok provokálták, nem volt titok az iskolavezetőség előtt.A tanár nyilván „nem tudta, hogy kell ilyenkor eljárnia”.

Bachmair igazgató az eset után elbeszélgetett a tanárral és az őt provokáló diákkal is. Az intézet vezetője szerint a mérnök, aki nagyjából egy éve tanított az iskolában, a tanév végén el fogja hagyni az iskolát.A tanárt hétfőre beidézték az oktatási igazgatóságra, s csütörtöktől kivonják az oktatásból. Az oktatási igazgatóság véleménye szerint a következmények végső esetben a tanár felfüggesztésétől a tanár kizárásáig terjedhetnek,közölte az oktatási igazgatóság.

Arról nincs hír, hogy a migráns diákok milyen büntetésre számíthatnak felháborító viselkedésükért. A dolog hatalmas felháborodást váltott ki az osztrák közvéleményben. Az ügynek politikai visszhangja is lett, miután a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a migráns diákok „tiszteletlen viselkedéséért” a bécsi vörös-zöld koalíció (SPÖ-Grünen) oktatáspolitikáját okolja.

Az FPÖ nevelőtáborok felállítását szorgalmazza a problémás, erőszakoskodó diákok szocializálására. Az Új Ausztria és Liberális Fórum nevű párt (NEOS) iskolai szociális segítőket szeretne minden iskolába, „konfliktuskezelésre”.

A jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) a közlekedési szabályok elsajátításának kötelezővé tételéhez hasonlóan „erőszakellenes prevenciós oktatást” vezetne be a bécsi iskolákban.

 Forrás: origo.hu

Képes és videó forrása: youtube.com