Dömötör Mihály nemcsak képekben beszélgetett

Párbeszéd címmel tartott tárlatvezetést az Alföldi Galériában Dömötör Mihály fotóművész és Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze az alkotó Kereszt parafrázisok – informálta lapunkat Arany-Tóth Attila, közönségkapcsolati munkatárs.

A XII. stáció című kiállításán. A péntek délutáni programon a látogatók maguk is kezdeményezhettek diskurzust a művésszel.
Dömötör Mihály szólt arról, hogy a múzeumi műtárgyfotózás mellett hogyan érintette meg a feszület, mint szakrális tartalommal és esztétikai értékkel is bíró jelkép fényképezése, hozzátéve: bár a fekete-fehér képrögzítés nem mutatja meg az eredeti színeket, mégis többletet adva értelmezi át a szemmel látható valóságot.

Dömötör Mihály nemcsak képekben beszélgetett 1

Dömötör Mihály nemcsak képekben beszélgetett 2

A tárlatvezetés résztvevői megtekintették a számos helyszínen, Prágában, a Balaton mellett, Szamosújváron, vagy épp itt, Hódmezővásárhelyen készült fotókat, miközben a művész felidézte a képek készítésének történeteit.

Dömötör Mihály nemcsak képekben beszélgetett 3

Dömötör Mihály szólt arról is, hogy egy-egy fotó hatását a befogadó személye is meghatározza. Mint elmesélte, a kiállításon látható, a Nagymágocson fotózott feszület fotója előtt nemrég egy idős hölggyel beszélgetett. A néni gyermekkorában a nem sokkal később elhunyt édesapjától egy hasonló formájú feszületet kapott ajándékba, melyet azóta is őriz, s a nagymágocsi fénykép szeretett édesapjának emlékét idézi fel.

Dömötör Mihály nemcsak képekben beszélgetett 4

Dömötör Mihály nemcsak képekben beszélgetett 5

Dömötör Mihály kiállítását az érdeklődők május 12-ig tekinthetik meg az Alföldi Galériában.

Dömötör Mihály nemcsak képekben beszélgetett 6

Dömötör Mihály nemcsak képekben beszélgetett 7