Májusfát állítottak Székkutason 3

Májusfát állítottak a Székkutasi Olvasókör és a Gregus Máté Általános Iskola szervezésében ma délután a településen. Az eseménynek a Kovács István Emlékház adott otthont.

A gazdag programmal egybekötött rendezvényre csaknem száz diákot vártak.

Kovácsné Rostás Erzsébet, a Székkutasi Olvasókör elnöke és Sonkoly Ágnes, a vásárhelyi Tornyai János Múzeum és Művelődési Központ, valamint a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ rendezvényszervezője ismertette velünk az esemény apropóját és annak menetét.

Májusfát állítottak Székkutason

– Az esemény apropója egy 2017-ben indult pályázaton belül létrejött program, ami a „Szabadidős szinten, egy közösségi térben minden” címszó alatt fut. Ennek köszönhetően hoztuk létre immár másodjára a májusfa állításával egybekötött gazdag programot kínáló délutánt. Elsődleges célunk, hogy a májusfa állítás hagyományát megismertessük az eseményre ellátogatókkal. A másik, hogy egy tartalmas és hasznos, élményekkel teli délutánt biztosítsunk a fiataloknak – osztotta meg lapunkkal Kovácsné Rostás Erzsébet.

A diákok a kézműves foglalkozások során több tucat alkotóeszközből válogathattak, amelyekkel csodás díszeket készíthettek a májusfára. Eközben friss kalácsot, frissítőként pedig finom, mézédes bodzaszörpöt fogyaszthattak. Mindezek mellett mesék felolvasására, valamint bábozásra is sor került a délután folyamán.

Májusfát állítottak Székkutason 1

Majd a fa feldíszítése után kezdetét vette a hagyomány ismertetése, amelyet Sonkoly Ágnes osztott meg a diákokkal, aki az általunk feltett kérdéseket is szívesen megválaszolta.

Májusfát állítottak Székkutason 5

– A májusfa állítása a régmúlt idejére tekint vissza. Fülöp és Jakab apostol nevéhez kapcsolódik, akikhez hittérítés közben egy szűz, hajadon lány csapódott, akit kigúnyolt a falvának minden lakója amiatt, hogy az apostolokhoz csatlakozott és Istent, valamint a hitet választotta. A lány elkeseredésében a vándorbotját a földre helyezvén ráhajolva imádkozott azért, hogy az Úr mentse ki a csúfolkodók közül, ami után a vándorbot virágba borult. Így vált később mindez hagyomány értékű jelentésé, ami a tavaszt, a megújulást és persze nem utolsósorban a szerelmet jelképezte – ismertette a rendezvényszervező.

A hagyomány ezen történetet követően az idő múlásával leginkább a falvakban vált jelentőssé és terjedt el, ahol a fiatal, derék legények a számukra szimpatikus leányok háza elé egy szépen feldíszített, frissen vágott ágat helyeztek el. Ez aztán tájegységenként más-más rendszerben valósult meg.

Májusfát állítottak Székkutason 4

– A tájegységek különbözőségének köszönhetően a májusfa állítás minden területen másképp zajlott. Így aztán a virágba borult tavasz mindenhol másképp vált izgalmassá. Ezért arra gondoltunk, hogy mi magunk is megelevenítjük mindezt itt, Székkutason – folytatta Sonkoly Ágnes.

A történetet a vásárhelyi Bessenyei-Díjas Színkör adta elő, majd egy közös mulatságra és táncházra került sor.

Májusfát állítottak Székkutason 2

Fotó: Gémes Sándor