Márki-Zay Péter és Kálmán Olga

Nagyívű országvízióként reklámozza a június végén megjelenő kötetet a kiadó – nagy kérdés persze, hogyan lehet nagyívű országvíziója egy olyan celebeskedő politikusnak, akinek városáról sincs víziója, és még városa élén sem bizonyított…

Márki-Zay Péternek erre is volt tehát ideje. Pártalapítása, pártépítése, országos és nemzetközi haknikörútja, ellenzéki szervezkedése farvizén, illetve Hódmezővásárhely ügyeinek intézése mellett (de leginkább ezek helyett) könyvet írt a bukott balliberális műsorvezetővel, a néhai Simicska-médiabirodalom plakátarcával, Kálmán Olgával.

A titkos előkészületekről április elején számoltunk be a Vásárhely 24 információi alapján. Bemutattuk: nem túl hosszú, de annál dicstelenebb közös múlt áll mögöttük a berobbanó hazugságcunamitól egy új jobbközép párt belebegtetésén át az önjelölt miniszterelnök-jelöltségig. Vagyis összenőtt, ami összetartozik – írtuk.

A pártelnök-polgármester akkor nem reagált a sajtó érdeklődésére, mostanra viszont biztossá vált: elkészült a Kálmán Olgával közös könyve. Az Athenaeum kiadó ugyanis reklámozni és hirdetni kezdte a hiánypótlónak jóindulattal sem minősíthető alkotást, melynek megjelenését június végére ígéri.

Márki-Zay Péter és Kálmán Olga

„Egy pozitív társadalmi vízió. Nem kritika, hanem krédó. Milyen lesz, milyen legyen az az ország, amelyben majd mindannyian szeretünk élni? Márki-Zay Péter nagyívű országvíziója ebben a formában nem jött volna létre Kálmán Olga szempontokat adó, elemző, néhol vitázó közreműködése nélkül. Páros beszélgetőkönyv ez – mindannyiunk lehetséges jövőjéről, a szeretetre és bizalomra épülő Magyarországról. Ez a Szeretemország” – írja a kiadó.

Nagy kérdés persze, hogyan lehet nagyívű országvíziója egy olyan celebeskedő politikusnak, akinek városáról sincs víziója, és még városa élén sem bizonyított. A legkevésbé sem sikerült olyan várost, olyan légkört teremtenie, amelyben a vásárhelyiek szeretnek élni, sőt… Vajon miként értekezhet szeretetre és bizalomra épülő Magyarországról, miközben közéleti fellépésének, szerepvállalásának nyomán városát soha nem látott mértékben uralta el a gyűlölet, a megosztottság? Ami pedig a bizalmat illeti, annak leginkább a hiányáról tudnának mesélni (akár Kálmán Olgának is) a korábban évtizedes munkával, szisztematikusan felépített polgármesteri hivatal szélnek eresztett szakemberei vagy akár még kitartó munkatársai.

A Hódmezővásárhely jövőjét hol Londonban, hol Washingtonban, hol csak a közeli Budapesten tervezgető Márki-Zay tehát jól végezte Olgát. A kiadó Facebook-oldalán megjelent olvasói kommentek alapján ezzel együtt a mű legalábbis vegyes fogadtatásra számíthat…

SMárki-Zay Péter és Kálmán Olga

Márki-Zay Péter és Kálmán Olga