Nem mutatta be a gyanús szerződéseket Márki-Zay – feljelentést tesz a Fidesz 1

A vásárhelyi Fidesz-frakció azt kérte a polgármestertől, hogy hétfő délután 4 óráig mutassa be azt a két gyanús informatikai szerződést, amit a város külsős cégekkel kötött több millió forint értékben. Márki-Zay Péter ezt azonban nem tette meg, amivel Hegedűs Zoltán szerint tulajdonképpen elismerte, hogy nincs minden rendben a dokumentumokkal. A kormánypárt helyi csoportja feljelentést tesz az ügyben.

A pénteki felszólításunk ellenére Márki-Zay Péter még most sem mutatta be azokat az informatikai szerződéseket, amik meglehetősen gyanúsak. Holott ezeket bárki megtekinthetné, ugyanis a város közpénzből, az adófizetők pénzéből kötötte meg két külsős céggel – ismertette mai sajtótájékoztatóján Hegedűs Zoltán.

A Fidesz-frakció vezetője szerint a titkolózás egyértelműen arra utal, hogy valami nincs rendben a szerződések körül, és akár az is lehet, hogy a polgármester újabb korrupciós ügyére derült fény. – Ennek két oka lehet: az egyik, hogy más szerepel a szerződésekben, mint amilyen tevékenységeket végeznek a vállalkozások. Ezt erősíti, hogy az egyiket december óta alkalmazza az önkormányzat, hogy megvédje a városháza informatikai rendszerét a vírusokkal szemben, azonban március 18-án mégis teljesen csődött mondott a rendszer. A másik, hogy a szerződések szabálytalan körülmények között születtek meg, ami azért lehetséges, mert a vírustámadás március 18-án 22 óra 3 perckor érte a polgármesteri hivatalt, és a másik céggel még aznap, két órán belül megkötötték a szerződést – fejtette ki a képviselő.

Nem mutatta be a gyanús szerződéseket Márki-Zay – feljelentést tesz a Fidesz 2

A Fidesz ezért hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, mivel Hegedűs Zoltán szerint elképzelhető, hogy a két informatikai vállalkozás nem csak a város, hanem Márki-Zay Péter saját politikai érdekeit is szolgálja. További gyanú merül fel azért is, mert a két cég egy személyhez kötődik, aki az egyikben tulajdonos, a másikban pedig projektmenedzseri feladatokat lát el.

A kormánypárti képviselő még elmondta, emellett Varga Ildikó jegyzőhöz közérdekű adatigényléssel fordulnak. A frakció arra kíváncsi, milyen körülmények között kötötték a szerződéseket, milyen előkészületek voltak, illetve a város eddig mikor és mennyit fizetett ki a két vállalkozásnak.

Fotó: Gémes Sándor