Életmentő fiatalok léptek akcióba Vásárhely belvárosában

Kedden városunkban a Magyar Vöröskereszt szervezésében elsősegélynyújtó vetélkedő és sportnap került megrendezésre – írja a Vásárhely24.com.

Aki az elmúlt órákban járt a Kossuth tér környékén, annak minden bizonnyal feltűnt, hogy segítségért kiáltó sebesültek és lelkes csapatok lepték el a belvárost. Aggodalomra semmi ok: a Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtó vetélkedőjének megyei fordulóját rendezték meg városunkban egy sportnappal egybekötve.

Sasvári Krisztinától, a Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei igazgatójától megtudtuk, hogy a mai rendezvény része a Vöröskereszt szervezésében 48. alkalommal megrendezésre kerülő, felmenő rendszerű, országos elsősegélynyújtó versenynek. Ma a megye városainak legjobbjai három kategóriában – általános iskolások, középiskolások, felnőttek – mérték össze tudásukat. Így összesen tizenkét csapat érkezett Szentesről, Szegedről, Hódmezővásárhelyről, Makóról, Kistelek és Mórahalom térségéből.

Életmentő fiatalok léptek akcióba Vásárhely belvárosában 1

A cél, hogy az alapfokú elsősegélynyújtó ismereteket népszerűsítsék és versenyeztessék. „A Magyar Vöröskereszt a társadalmi elsősegélynyújtás gazdájaként azt vallja, hogy az elsősegélynyújtást megtanulni gyerekjáték, és minél fontosabb már kis korban elkezdeni. Nemcsak megtanulni, hanem tudni és szeretni is érdemes ezt a tudást, hiszen életünk végéig elkísér bennünket, és egy olyan biztonságérzetet nyújt, amivel tényleg bárkit bármikor – akár a saját közeli rokonságunkból, akár csak az utcán sétálva – meg tudunk menteni” – fejtette ki Sasvári Krisztina. Mint megtudtuk, ez a vetélkedő országos szinten is nagyon népszerű.

A versenyzők ma egy tizenkét állomásos körpályán mutathatták meg tudásukat. A résztvevőknek az elméleti kérdések megválaszolásán túl, sérülteket kellett ellátniuk, illetve a baleseti szituációkat is kezelniük kellett (mentők értesítése, helyszín biztosítása).

Életmentő fiatalok léptek akcióba Vásárhely belvárosában 2

Idén egy elég nehéz feladatsort állítottak össze: a bébi, gyermek és felnőtt újraélesztés csínját-bínját is számon kérték, de vérzések elállítását, és különböző fektetéseket is be kellett mutatni. Sőt, az imitátorok között még hallássérült fiatalok is voltak. Az egyik állomáson még azzal is meg kellett birkózniuk a versenyzőknek, hogy egy hozzátartozó hátráltatja a segítők munkáját.

A tizenkét csapat mellett egy vendégcsapat is érkezett Topolyáról. Ők a topolyai Vöröskereszttel való együttműködés jegyében jöttek azért, hogy megnézzék a vetélkedőt.

Életmentő fiatalok léptek akcióba Vásárhely belvárosában 3

Sasvári Krisztina elmondta, idén harmadik alkalommal rendezik meg Vásárhelyen a megyei fordulót. Megjegyezte, ez egy nagyszerű helyszín és minden évben jól érzik itt magukat.

Megtudtuk azt is, hogy a fiatalok leginkább az elsősegélynyújtás témája iránt érdeklődnek, szívesen megtanulják, és az imitációs feladatok is lekötik őket. Sasvári Krisztinának húsz éves tapasztalata van a Vöröskeresztnél, és úgy látja, hogy bár napjainkban nehezebb ezt a generációt megszólítani, az elsősegélynyújtás iránt még mindig érdeklődnek.

Életmentő fiatalok léptek akcióba Vásárhely belvárosában 4

Az esős idő sem szegte az életmentők kedvét, ugyan olyan lelkesen teljesítették a feladatokat, mint előtte. A fáradt nap után a versenyzőket ebéddel vendégelték meg, majd három órakor egy eredményhirdetésre is sor kerül, ugyanis kategóriánként a legjobbak jutnak tovább az országos megmérettetésre.

Az eredményhirdetés előtt, a rendezvény részeként, a sportot is belecsempészték a mai napba: Dietz Gusztáv Európa-bajnok tartott előadást és edzést a résztvevőknek.

Életmentő fiatalok léptek akcióba Vásárhely belvárosában 5

Forrás: vasarhely24.com