A folytonosság a felzárkóztatás titka 7

Ez a kulcsmondat is elhangzott 2019. április 25-én a Baksi Mária-telepi Közösségi Házban, az EFOP-1.6.3-17-2017-0003 Csongrád Megyei Felzárkózási és Esélyegyenlőségi Program keretén belül működő, a roma lakosság felzárkózását segítő munkacsoport ülésén.

Búza Zsolt, Baks polgármestere köszöntőjében elmondta: a községben élők nem romák vagy magyarok, hanem baksiak, amely a felzárkóztatási programjuk alapelve is.

A folytonosság a felzárkóztatás titka

Dr. Kovács Beáta, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke hangsúlyozta, hogy érdemi munkát és eredményeket szeretnének elérni a projekttel. A megyék katalizátor szerepet töltenek be. Olyan intézkedésekben kell gondolkodni, ami fenntartható.

A folytonosság a felzárkóztatás titka 1

Zsótér Károly, Mindszent polgármestere kitért arra, hogy zömében a Dózsa-telepen él a több mint 300 mindszenti cigány. A nemzetiségi önkormányzatuk 2018-ig az önkormányzattól kapott támogatásból roma napot rendezett, majd az évi 200 ezres támogatást útfelújításra fordították. A városvezető kiemelte még, hogy a cigányok tudnak és szeretnek is dolgozni, ha van aki vezesse őket.

A folytonosság a felzárkóztatás titka 2

Búza Zsolt polgármester elmondta, hogy a folytonosság a felzárkóztatás titka, hiszen 2015-ben megszakadt a korábban közösségi házat is létrehozó folyamat, s most majdnem a nulláról kell újrakezdni a programot a faluban, mely lakói több mint 35 százaléka cigány.

A folytonosság a felzárkóztatás titka 4

Rostás Mihály a Baksi Családsegítő Szolgálat vezetője kiemelte, hogy a helyi cigány fiatalság nem motivált a tanulás iránt és ebben nagyon nagy szerepük van a családjaiknak.

A folytonosság a felzárkóztatás titka 5

Borbás Norbert, a Móra Partner Foglalkoztatási és Szociális Kft. ügyvezetője a május 24-i, baksi „Életvezetési tanácsadás” tematikus nap programjait ismertette.

A folytonosság a felzárkóztatás titka 6

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.