Olvasói levél: A csend csődje

Egy olvasónk, Kelemen V. László az alábbi levelet juttatta el szerkesztőségünkhez, amit változtatás nélkül közlünk.

Hódmezővásárhely Európa éllovasa!

Ők trollok, vagy új szintet lépett a politikai humor Hódmezővásárhelyen? Esetleg agyafúrt összeesküvés, hogy lelepleződjenek mindazok, akik akkor is elmennek választani, amikor be vannak zárva a szavazókörök? Szerintem nem. A megoldás tökéletesen kézenfekvő: az Élhetőbb Belvárosért – Hódmezővásárhely elnevezésű Facebook-oldal a helyi politikai vérkeringés felfrissítéseként bevezette az európai parlamenti előválasztás intézményét.

Ha valaki tehát azt hinné, hogy ennyire balfékek, akkor nagyot téved. Olyat találtak ki ugyanis, ami Európában teljesen egyedülálló. Ezzel bekerülnek a demokrácia megújítói közé! Rutinos politikai elemzők  fogják hosszasan méltatni reformer kezdeményezésüket.

Még most az elején le kell állítanunk azokat, akik kárognak, netán röhögőgörcsöt kapnak. Nincs igazuk! Az Élhetőbb Belvárosért – Hódmezővásárhely bizonyosan megszervezte a vásárhelyi európai uniós választás minden kellékét. Rendelkezésre áll az ehhez szükséges címlistájuk, informatikai rendszerük, önkéntes csapatuk és kampányanyaguk, bár az utóbbihoz lehet, hogy kevés lesz az előttünk álló néhány nap. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a kampány földalatti, netán szamizdat módon folyik és tömegek fognak állni a vásárhelyi szavazókörök előtt.

Egyetlen észrevétellel szeretném segíteni a csoport aktivistáit. Eddigi tapasztalataim alapján minden választáshoz kellenek jelöltek. Legalább kettő. A bejegyzésnél viszont nem láttam egyet sem, hacsak nem lezárt borítékban kapják meg a voksolni vágyók a listát, vagy észak-koreai módszerrel élve egy emberből lehet választani. A másik halkan súgott hírem az, hogy „Az oldal fontossága, hogy egy élhetőbb, tiszta, biztonságos BELVÁROS legyen, ahol az itt élők képviselete nagy fontosságot jelent!” mondatot, melyet az oldalra kitettek, sajnos néhány magyartanár is elolvasta. Közülük egyvalakit a kórházban ápolnak, ketten pedig visszaadták a diplomájukat, mert nem kívánnak lehetetlen küldetésekben részt venni.

Mindettől függetlenül ez európai újdonság! Legyünk rá büszkék! Olyan siker ez, ami Európa élvonalába juttatja Hódmezővásárhelyt, amely most vasárnap az egyetlen olyan település lesz a kontinensen, ahol uniós választáson szavazhatunk!

S főleg ne bánkódjunk azon, hogy aki ezt a bejegyzést olvassa, nagyon könnyen a túlvilágra kacaghatja magát. Hofi Géza is megmondta annak idején: akkor több babgulyás jut.

Utóirat: Nagy kár, hogy az oldal időközben levette a vasárnapi szavazásra buzdító posztot. Így csak azt írhatom, hogy ez lesz az első, titokban lebonyolított európai parlamenti előválasztás. Igazából lehetséges, hogy az Élhetőbb Belvárosért – Hódmezővásárhely elnevezésű Facebook-oldal végzett egy kutatást, ami alapján ez volt a „belvárosban élők igényeinek szüksége.”

Kelemen V. László

Olvasói levél: Hódmezővásárhely Európa éllovasa!

Olvasói levél: Hódmezővásárhely Európa éllovasa! 1

Olvasói levél: Hódmezővásárhely Európa éllovasa! 2